ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Έρχεται νέος γύρος ενίσχυσης των επιχειρήσεων τον Ιούνιο

Έρχεται νέος γύρος ενίσχυσης των επιχειρήσεων τον Ιούνιο
Newsroom

Newsroom

Ως την ερχόμενη Τρίτη το πρώτο 1 δισ. στις επιχειρήσεις – Ενίσχυση στους εκμισθωτές ακινήτων από το 2020 αναζητεί η κυβέρνηση – 470.000 αυτοαπασχολούμενοι πήραν τα 800 ευρώ, γιατί δεν το εισέπραξαν 97.000

Σχέδια για «εδώ και τώρα» άμεση ενίσχυση και φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες που χάνουν ενοίκια καταστρώνει η κυβέρνηση όπως τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε, «στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει πρωτοβουλία για τις απώλειες των ιδιοκτητών ακινήτων μετά τη μείωση στην καταβολή ενοικίων από όσους επλήγησαν». Αλλά τόνισε πως δεν μπορούν ακόμα λεπτομέρειες του σχεδίου διότι «υπάρχουν 2- 3 ιδέες, κάποιες για το 2020, κάποιες για το 2021» εξηγώντας πως η κυβέρνηση «αναζητεί τη βέλτιστη δυνατή λύση».

Ο ίδιος τόνισε πως από το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρθηκε επιπλέον κονδύλι σχεδόν 15 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Πολιτισμού, για να καλύψει ανάγκες του κλάδου του Θεάματος και του πολιτισμού.

Επιπλέον, αυτήν την εβδομάδα θα υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις με τους εκπροσώπους κρίσιμων κλάδων που πλήττονται όπως η εστίαση ή ο τουρισμός κλπ.

Προέβλεψε επίσης ότι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη τελικά, θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επαναληφθεί τον Ιούνιο. Πρόκειται για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω κρατικών δανείων, με περίοδο χάριτος το 2020 και το 2021 και επιτόκιο σήμερα κάτω του 1%.

470.000 επιχειρήσεις εισέπραξαν την ειδική αποζημίωση – Γιατί δεν το πήραν 97.000 αυτοαπασχολούμενοι

Σε 470.000 ανέρχονται οι αυταπασχολούμενοι που είδαν ως τώρα να μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το επίδομα των 800 ευρώ. Αντιθέτως -για πολλούς και διαφορετικούς λόγους- χάνουν το 800άρι περίπου 97.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σχεδόν ο 1 στους 6 από περίπου 570.000 αυταπασχολούμενους που έκαναν αίτηση στο MyBusinessSupport για να λάβουν την Ειδική αποζημίωση, διαπίστωσε τελικά πως αποκλείστηκε από τις πληρωμές που έγιναν μέχρι και εχθές.

Πολλοί από αυτούς τους σχεδόν 100.000 που έμειναν «στα κρύα του λουτρού», θεωρούν μυστήριο γιατί τελικώς δεν πληρώθηκαν, αν και η αίτησή τους έγινε δεκτή από το σύστημα. Όπως τώρα ανακαλύπτουν όμως, η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης δεν συνεπάγεται αυτομάτως εγκριτική απόφαση και πληρωμή.

Συγκεκριμένα:
– για όλες τια αιτήσεις επακολούθησε έλεγχος κριτηρίων που έθετε ο νόμος και πολλές απερρίφθησαν επειδή δεν τα πληρούσαν
– κάποιοι άλλοι «τυχεροί – άτυχοι» είχαν δηλώσει λάθος ΙΒΑΝ, αλλά μετά από διορθώσεις αυτοί θα μπορέσουν τελικά να λάβουν την οικονομική ενίσχυση σε νέα ημερομηνία πληρωμής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, από τις περίπου 570.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι 28 Απριλίου στο MyBusinessSupport από αυταπασχολούμενους για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ:

– περίπου 370.000 πληρώθηκαν άμεσα
– άλλοι 100.000 πληρώθηκαν στη β΄φάση (Δευτέρα-Τρίτη) μετά από ελέγχους στους δευτερεύοντες ΚΑΔ με βάση και τον τζίρο
– 97.000 που είχαν κάνει αιτήσεις δεν πληρώθηκαν τα 800 ευρώ

Η λύση του μυστηρίου γιατί τελικά αποκλείστηκαν, δεν είναι απλή και κοινή για όλους. Οι αιτίες είναι πολλές, με κυριότερες όμως τις εξής:

– περίπου 40.000 που κάνανε αιτήσεις, δεν περιλαμβάνονταν στους ΚΑΔ που πλήττονται, ούτε καν στους δευτερεύοντες ΚΑΔ όμως με βάση τα έσοδα
– κάποιοι εμφανίζονται να απασχολούν παραπάνω από 20 άτομα προσωπικό, το οποίο αποτελούσε και κριτήριο οικονομικής ενίσχυσης
– άλλοι βρίσκονταν σε αδράνεια τον τελευταίο χρόνο ή και πολύ παραπάνω. Κατά συνέπεια, δεν θεωρούνται ότι πλήττονται από τον Κορωνοϊό ως επιχειρηματικές μονάδες, αφού ούτως ή άλλως δεν λειτουργούν παρότι δεν έχουν κάνει διακοπή.

Επιπλέον δεν ήταν λίγοι και πάλι εκείνοι που, αν και δικαιούχοι, δεν συμπλήρωσαν ή δεν είχαν δηλώσει σωστά το ΙΒΑΝ του τραπεζικούς τους λογαριασμού για να μπορέσουν να πληρωθούν. Αλλά ύστερα από διορθώσεις, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομκών, θα δοθεί και σε αυτούς ξανά η ευκαιρία να πληρωθούν τελικά τα 800 ευρώ που δκαιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις καταβολής της αποζημίωσης πρέπει να πληρούνται σωρευτικά και είναι οι εξής, όπως εκτίθενται κατά την συμπλήρωση της αίτησης από τους ενδιαφερομένους:

1. Είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης ή προσωπική εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία.
2. Έχετε την έδρα ή τη μόνιμη εγκατάστασή σας στην Ελλάδα.
3. Απασχολείτε από κανέναν μέχρι και είκοσι (20) εργαζόμενους.
4. Ο δηλωμένος στις 20.3.2020 στο φορολογικό μητρώο κύριος ή δευτερεύων ΚΑΔ σας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα το 2018, περιλαμβάνεται στον πίνακα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
5. Έχετε υποβάλει μέχρι και τις 20.3.2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του μηδενός.
6. Έχετε υποβάλει μέχρι και τις 16.4.2020 όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους από 1.1.2018 μέχρι και τις 29.2.2020.
7. Δεν είστε σε αδράνεια από την 1.4.2019 μέχρι 16.4.2020, σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ 39162/16.4.2020.
8. Αν είστε επιχείρηση που έχει δηλώσει έναρξη εργασιών μέχρι τις 31.3.2019, δεν έχετε υποβάλει, μέχρι και τις 16.4.2020, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές για όλες τις φορολογικές περιόδους από την 1.4.2019 μέχρι και τις 29.2.2020.
9. Δεν έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησής σας για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
10. Η αποζημίωση πρέπει να επιστραφεί εάν η επιχείρηση: καταγγείλει συμβάσεις εργασίας εργαζομένων της που έχουν τεθεί αναστολή ή δεν διατηρήσει τον αριθμό θέσεων εργασίας.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις