ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σε αυτό το μαγαζί πίνεις καφέ και σου λένε και το φλιτζάνι!

Σε αυτό το μαγαζί πίνεις καφέ και σου λένε και το φλιτζάνι!

Δώρα Μιχαήλ

Η πρώτη εικόνα που έχουμε όλοι ή σχεδόν όλοι όταν ακούμε για καφεμαντεία είναι η Γεωργία Βασιλειάδου, η «ομορφότερη άσχημη», όπως την αποκαλούσαν, του ελληνικού κινηματογράφου στην ταινία «Η Καφετζού». Η δημοσιογράφος Μαίρη Κοντολούρη είχε την ιδέα πριν τέσσερα χρόνια να ανοίξει μία εναλλακτική καφετέρια όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου και στη συνέχεια να διαβάσουν το φλιτζάνι σου. Και το όνομα αυτής «το Φλυτζάνι».

Όπως μας λέει η ίδια στην επιχείρησή της μπορείς να «δεις» το μέλλον, ή και το παρόν σου, μέσα στο φλιτζάνι με το κατακάθι του ελληνικού καφέ και με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή με άδεια λειτουργίας και κανονική απόδειξη.

Το «Φλιτζάνι» σερβίρει αχνιστό καφέ στη χόβολη, μαζί με γλυκό του κουταλιού και τον «λέει» σε κάποιο από τα δωμάτια τα οποία βρίσκονται στον πάνω όροφο. Το κατακάθι του καφέ αποτελεί εδώ και αιώνες πηγή για την πρόβλεψη του μέλλοντος από τις απανταχού «καφετζούδες». Τα σχήματα και σχέδια, ακόμα και μορφές που αυτό διαμορφώνει όταν χυθεί στο μικρό πιάτο μπορούν μεταφραστούν σε προβλέψεις για οικονομικά, επαγγελματικά, συναισθηματικά. Άλλοι πιστεύουν και άλλοι όχι, άλλοι χλευάζουν τη συνήθεια να τους λένε τον καφέ και άλλοι δίνουν μια ολόκληρη περιουσία για να τους προβλέψουν το μέλλον. Κάποιοι πιστεύουν πως οι καφεμάντες έχουν χάρισμα, μία έκτη αίσθηση όπως συχνά την αποκαλούν και άλλοι ότι εκμεταλλεύονται τους αδύναμους ανθρώπους. Το διάβασμα του φλιτζανιού γινόταν συνήθως στα κρυφά, σε κουζίνες ή σαλόνια όμως το συγκεκριμένο καφέ δεν έχει καμία σχέση με κλειστές βαριές κουρτίνες, μάγια, νυχτερίδες, αράχνες κι άλλα αποκρυφιστικά. Πρόκειται για ένα πολύ κομψό και ζεστό μαγαζί, με απαλό φωτισμό και μουσική ανοιχτό ακόμα και για αυτούς που δεν επιθυμούν να μάθουν τι τους… περιμένει. Η Μαίρη Κοντολούρη εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο Star και σε εφημερίδες κι όταν τα πράγματα στο χώρο δυσκόλεψαν, αποφάσισε να τα αφήσει όλα και να ασχοληθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό. Έτσι άνοιξε το «Φλυτζάνι» στο Περιστέρι πριν τέσσερα χρόνια. «Εγώ είμαι άνθρωπος που όταν βλέπω το πρόβλημα αντιμετωπίζω το πρόβλημα. Δεν αφήνω τη στενοχώρια και το πρόβλημα να με ρίξει. Θέλω να βρίσκω λύσεις και αυτό ήταν μία καλή λύση για μένα και την πίστεψα πάρα πολύ» μας λέει.

kafes

kafes2

kafes3

kafes5

kafes4

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις