Σε μία από τις πιο όμορφες στοές, στην Procuratie Nuove στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία, το Caffè Florian είναι το αρχαιότερο ευρωπαϊκό καφέ και ορόσημο της πόλης. Από τη βασιλομήτωρ και τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας στον George Clooney, και από τον Andy Warhol στον David Bowie, όλοι έχουν περάσει από το Florian που το 2020 γιορτάζει 300 χρόνια ζωής.
Άνοιξε στις 29 Δεκεμβρίου του 1720 από τον Floriano Francesconi με την επωνυμία “Alla Venezia Trionfante”, αλλά οι πελάτες τού έδωσαν γρήγορα το όνομα Florian, το “πιο δημοφιλές κατάστημα για καφέ”. Ταυτόχρονα όμως σέρβιρε τα καλύτερα λικέρ και κρασιά από την Ανατολή, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η ιστορία πέρασε και έμεινε για πάντα στο Florian: η άνοδος και η πτώση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι μυστικές συνωμοσίες εκείνων που ήθελαν να ανατρέψουν τη γαλλική εξουσία και αργότερα την αυστριακή, ενώ κατά τη διάρκεια των ταραχών του 1848, τραυματίες δεχόντουσαν φροντίδα στα δωμάτια του εστιατορίου.
Το Caffè Florian είχε εξαρχής μία λαμπρή πελατεία. Ενετοί ευγενείς καθόντουσαν δίπλα σε πρέσβεις, εμπόρους, ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και δίπλα σε τυχοδιώκτες της εποχής και απλούς πολίτες. Αυτή η ποικιλομορφία στις κοινωνικές τάξεις τόνωσε αναπόφευκτα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του θεατρικού συγγραφέα Κάρλο Γκολντόνι, ο οποίος ήταν τακτικός επισκέπτης του Caffè. Όντας το μόνο τοπικό μαγαζί που επέτρεπε την είσοδο στις γυναίκες, το Florian ήταν επίσης τόπος κυνηγιού για τον Casanova.
Το Florian δεχόταν ένα μείγμα διαθέσεων και ειδήσεων που άλλαζαν συνεχώς: από κρατικές υποθέσεις σε τοπικά κουτσομπολιά και επιπόλαιες φλυαρίες περί μόδας. Αυτό βέβαια δεν εμπόδιζε τον Gaspare Gozzi να επισκέπτεται το Florian ώστε να αγοράζει την Gazetta Venetta, μία από τις πρώτες ιταλικές εφημερίδες που έβρισκες τότε σε ελάχιστα μέρη. Οι αίθουσες του καφέ φιλοξένησαν προσωπικότητες όπως οι Parini, Silvio Pellico, Nicolò Tommaseo και Daniele Manin, και στα τραπέζια του αντάλλαξαν εμπιστευτικές κουβέντες περί ελευθερίας και ανεξαρτησίας οι Lord Byron, Ugo Foscolo, Goethe, Madame de Staël, Chateaubriand, Charles Dickens, Marcel Proust, Gabriele D’Annunzio, Eleonora Duse, Rousseau, Rubinstein, Stravinsky, Modigliani και Campigli.
Ο γλύπτης Antonio Canova βρήκε στο πρόσωπο του Floriano Francesconi έναν αληθινό φίλο και ευεργέτη. Ο Canova ξεπλήρωσε την καλοσύνη του φίλου του, φτιάχνοντας ένα γλυπτό – ομοίωμα του ποδιού του Francesconi, ο οποίος υπέφερε από ουρική αρθρίτιδα, ώστε να μην χρειάζεται να παίρνει ο τσαγκάρης τα μέτρα από το πόδι του.
Στο τέλος του 1800, ο Riccardo Selvatico και οι φίλοι του συναντήθηκαν στη Sala del Senato του Caffè Florian για να συζητήσουν την ιδέα μιας biennale, τη μελλοντική Biennale της Βενετίας, προς τιμήν του βασιλιά Umberto και της βασίλισσας Margherita. Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Τέχνης οργανώθηκε το 1895. Το καφέ παρέμεινε ανοιχτό και σε καιρούς πολέμου, ως ένα μέρος ιδανικό για να πιεις και να μιλήσεις με φίλους. Στο ξεκίνημα του 1900, το Caffè Florian υιοθέτησε την ιδέα του “καφέ με ορχήστρα”, κάνοντας ακόμα πιο ευχάριστα τα ενετικά καλοκαίρια.
Το Caffè Florian, το οποίο διατηρεί ισχυρή τη βενετσιάνικη παράδοση, αποτελεί τόπο συνάντησης για ανθρώπους “διαφορετικών κόσμων”. Με λίγη τύχη όμως, σήμερα μπορείς να βρεθείς δίπλα σε σταρ του σινεμά ή του θεάτρου, καθώς και σε προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, του πολιτισμού, της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Σήμερα, καθισμένη αναπαυτικά στα μαγευτικά δωμάτια του 19ου αιώνα, αναπνέεις τη μακρά και συναρπαστική ιστορία του Caffè Florian.
Μπορεί το Florian να παραμένει πιστό στην παράδοσή του, αλλά το όνομά του είναι πλέον συνδεδεμένο με τα καλλιτεχνικά δρώμενα και κυρίως σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό. Το “Temporanea – Le Realtà Possibili del Caffè Florian” αποτελεί πρωτοβουλία του Caffè και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε συνδυασμό με την “Biennale delle Arti Visive”. Τα περισσότερα από τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο Florian ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του καφέ και συχνά δανείζονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο για ειδικές εκδηλώσεις, όπως ήταν και για το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και το Guggenheim στη Νέα Υόρκη. Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συλλογής είναι στο Florian στη Φλωρεντία, όπου, εκτός από το κλασικό Caffè, λειτουργεί κι ένα εξαιρετικό εστιατόριο.
Σπεσιαλιτέ του Caffé Florian είναι ο καφές σε κάθε του εκδοχή (Caffè dell’anniversario, caffè dell’imperatore, Caffè alla venexiana), καθώς επίσης και τα γλυκά τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά από τον chef και μία ομάδα ζαχαροπλαστών. Γλυκά βγαλμένα από τη βενετσιάνικη παράδοση, όπως το τιραμισού, τα biscotti και η torta alla ricotta. Όσο για το μυστικό του καλού καφέ; Το μείγμα, το τέλειο άλεσμα, η ποιότητα του νερού και φυσικά η ικανότητα του banconiere!