ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εστίαση: Αίτημα μείωσης ΦΠΑ σε φαγητό-ποτά- «Καμπανάκι» για το κρασί

Εστίαση: Αίτημα μείωσης ΦΠΑ σε φαγητό-ποτά- «Καμπανάκι» για το κρασί

Newsroom

Την άμεση αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων ζητεί ο κλάδος της εστίασης με συνεχείς παρεμβάσεις του στο φόντο της επανεκκίνησης της οικονομίας. Μάλιστα τονίζεται ότι με δεδομένη την απομείωση της κίνησης ένα «κούρεμα» στους φόρους είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ελάχιστη τόνωση των επιχειρήσεων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και ειδικότερα νέους.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής, θα πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα ώστε να μειωθεί το βάρος των φόρων στην εστίαση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, ζήτησε να πάει το ΦΠΑ στο φαγητό στο 6% και των ποτών στο 13%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε επιστολή που απέστειλαν στις 15 Απριλίου προς τα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζήτησαν άμεσα μείωση – από την επανέναρξη της σεζόν – του συντελεστή ΦΠΑ σε ολόκληρη την εστίαση κάνοντας λόγο για εξίσωση των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν και προ-κρίσης στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως στην Ισπανία, στην Τουρκία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του κλάδου ο τζίρος των εστιατορίων στη χώρα ανέρχεται στα 5,5 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μια πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όπως και σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες με δεδομένη τη συγκυρία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς ως de facto επιλογή καθώς πέρα από τη συγκυρία με τη άρση μέχρι τέλους του έτους του Συμφώνου Σταθερότητας, στις υπηρεσίες η Ελλάδα καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής ΦΠΑ. Όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν σε σχέση με τη φορολογική πολιτική ο “φόρος σκοτώνει το φόρο”, καθώς οι μεγάλοι συντελεστές αυξάνουν το κίνητρο παρανομίας, δηλαδή εάν μειωθεί ο ΦΠΑ, όλοι οι παροχείς υπηρεσιών θα κάνουν μεγαλύτερο τζίρο και θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή διότι κάποιοι θα προτιμήσουν να πληρώσουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ΦΠΑ από το να διατρέξουν τον κίνδυνο να τους πιάσουν και να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα.

Πάντως, η κατάσταση στην εστίαση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και τον κλάδο του κρασιού. «Οι πωλήσεις του κλάδου σε ποσοστό που φτάνει το 80% εξαρτώνται από εκείνες που γίνονται στα εστιατόρια. Τα σούπερ μάρκετ και τα οnline καταστήματα που συνεχίζουν να λειτουργούν και μέσω των οποίων πωλούνται τα προϊόντα μας, αποτελούν μικρή αγορά για τον κλάδο» τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η πτώση ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς που δεν έχουν πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ φτάνει και το 90-100% ενώ ακόμη και οι μεγάλοι είναι έντονα προβληματισμένοι καθώς και το γενικό Lock down έχει οδηγήσει και τις εξαγωγές σε μηδενισμό.

Όπως μάλιστα ανέφεραν εκπρόσωποι του κλάδου μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην απορροφηθεί η αμπελοοινική παραγωγή καθώς ήδη οι δεξαμενές των οινοποιείων είναι γεμάτες και δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης της νέας σοδιάς. Βέβαια, μένει να φανεί το τι θα γίνει καθώς σε πολλές περιοχές η χρονιά ήταν καλή. Αμπελουργοί πάντως και οινοποιοί συνεχίζουν την καλλιέργεια των αμπελώνων με όσα έξοδα συνεπάγεται αυτό.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις