ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σκάνδαλο Folli Follie: Άδεια τα ράφια – Δεν πατάει πελάτης στα μαγαζιά

Σκάνδαλο Folli Follie: Άδεια τα ράφια – Δεν πατάει πελάτης στα μαγαζιά

Newsroom

Aπό Ευδοκία Μύτιλη
newsmomb.gr

Το σήριαλ του σκανδάλου της Folli Follie δεν έχει τέλος καθώς όσο περνάνε οι μέρες όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως, σχετικά με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο της Ευρώπης μετά από αυτό της ιταλικής Parmalat το 2003 – Οι Κουτσολιούτσοι προσπαθούν απεγνωσμένα να κερδίσουν χρόνο προκειμένου με νομικίστικες διαδικασίες να καλύψουν τις μεγάλες οικονομοτεχνικές και λογιστικές τρύπες – Η εικόνα όμως των καταστημάτων όπως θα δείτε στα βίντεο και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newsbomb.gr μαρτυρούν την πραγματική κατάσταση – Άδεια ράφια και εικόνα κατάρρευσης – «Δεν θα βρουν μαντίλι να κλάψουν οι Κουτσολιούτσοι», βοά η αγορά

Όπως και στην περίπτωση της Parmalat, έτσι και σε αυτή της Folli Follie, το «μαγείρεμα» των ισολογισμών και η απατηλή εικόνα ήταν αυτή που προκάλεσε την εκκωφαντική πτώση και των δυο εταιριών, με τους ορκωτούς ελεγκτές να έχουν κάνει πλημμελώς τη δουλειά τους και να έχουν βαρύτατες ευθύνες.

Στο οικονομικό μέρος της υπόθεσης, η Folli Follie, αποκαλύφθηκε να έχει πλασματική κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα ήταν κάτω και από 7 εκατ. ευρώ μια συνολική τρύπα που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, για να δημιουργηθεί όλη αυτή η πλασματική εικόνα η οποία ξεγελούσε επενδυτές, πιστωτές, τράπεζες και γέμιζε τις τσέπες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, είχε στηθεί ένα τεράστιο δίκτυο συνδεδεμένων εταιριών οι οποίες είχαν αναλάβει το έργο των ανύπαρκτων συναλλαγών με την εταιρία.

Το σκάνδαλο και οι οικονομικές του λεπτομέρειες, αποκαλύπτουν ότι η Folli Follie ήταν μια εταιρία αξίας όχι μεγαλύτερης των 50.000.000 ευρώ και με αριστοτεχνικό τρόπο, καλές δημόσιες σχέσεις και marketing, έφτασε να αποτιμάται περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Και αν οι ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου είναι τεράστιες, εύλογη είναι η απορία για τους άλλους δυο μεγαλομετόχους, την Fosun International και τη Fidelity.

Γνώριζαν ότι έχουν επενδύσει χρήματα σε μια εταιρία-απάτη ή τοποθέτησαν δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να μπουν στον κόπο να εξετάσουν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας; Τόσο η Fosun όσο και η Fidelity, αποτελούν επενδυτικούς ομίλους με εκατοντάδες επενδύσεις στο ενεργητικό τους και με εμπλοκή σε συμφωνίες δισεκατομμυρίων, όπου οι έλεγχοι των οικονομικών μεγεθών είναι πολύμηνοι και εξαντλητικοί. Επομένως, χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί όταν ανώτατα στελέχη και των δυο επενδυτικών κολοσσών ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν.

Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, καθώς η εικόνα στην εταιρία είχε αρχίσει να μην είναι καλή μήνες πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου, καθώς η εταιρεία είχε προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών σε τμήματα ζωτικής σημασίας, με αποτέλεσμα την αποχώρηση αρκετών υπαλλήλων.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε στο Newsbomb.gr πρώην υπάλληλος των καταστημάτων, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο αμέσως στους υψηλόμισθους υπαλλήλους ζητήθηκε να γίνει μείωση ακόμα και 50% στο μισθό τους.

Επίσης, ήδη στα καταστήματα της εταιρείας παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις εμπορευμάτων και αργά ή γρήγορα θα μείνουν εντελώς άδεια καθώς οι χρηματικές απαιτήσεις για νέο εμπόρευμα είναι τεράστιες και η εταιρεία δε διαθέτει χρήματα.

Παρά την αδράνεια και την πανθομολογούμενη καθυστέρηση των Αρχών και την απίστευτη ανοχή που έχουν επιδείξει προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου, το τέλος της μάχης θα βρει την οικογένεια με μεγάλες οικονομικές απώλειες που δε θα θυμίζουν σε τίποτα τις δόξες του παρελθόντος.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις