ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η Μάγδα από τη Σκόπελο πρώτο θέμα στην Αθήνα- Δες το μαγαζί της!

Η Μάγδα από τη Σκόπελο πρώτο θέμα στην Αθήνα- Δες το μαγαζί της!

Newsroom

Πρώτο θέμα στα επιχειρηματικά site της Αθήνας η δική μας Μάγδα από το πανέμορφο νησί μας, τη Σκόπελο!

Η Μάγδα Ροδίου συνεχίζει για 4η πλέον γενιά την μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση αγγειοπλαστικής Ροδίου αφήνοντας το δικό της ανεξίτηλο χρώμα στο νησί της Σκοπέλου.

Για την 17η ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ιστορία η ΑΕΛΙΑ συνάντησε την Μάγδα Ροδίου από την Σκόπελο. Μεγαλώνοντας στο νησί και σπουδάζοντας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στα Τρίκαλα, η Μάγδα παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Γλυπτικής και Κεραμικής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και τώρα συνεχίζει τη μακρόχρονη παράδοση της οικογένειας Ροδίου για τέταρτη πλέον γενιά, με το ίδιο πάθος και θέληση για δημιουργία που ξεκίνησε περισσότερο από έναν αιώνα πριν ο Νικόλαος Ρόδιος (προπάππους της Μάγδας) όταν άρχιζε να κατασκευάζει αρχαιόμορφα διακοσμητικά κεραμικά, αλλά και φυσικά με την υπογραφή της δικής της ξεχωριστής προσωπικότητας.

Πες μας λίγα λόγια για σένα και για την ενασχόλησή σου με την αγγειοπλαστική; Τι προκλήσεις είχε για σένα η απόφαση να ασχοληθείς κι εσύ με την αγγειοπλαστική συνεχίζοντας ουσιαστικά την οικογενειακή παράδοση ως 4η πλέον γενιά;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σκόπελο σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον με μεγάλη οικογενειακή παράδοση. Τρεις γενιές καλλιτεχνών κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις όπως ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δέκα διεθνή χρυσά βραβεία καθώς και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Από μικρό παιδί έπαιζα με τον πηλό μέσα στο εργαστήριο του πατέρα μου κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντοτε με συγκινούσε και με γοήτευε η δημιουργία.

Μόλις τέλειωσα το σχολείο επέλεξα να σπουδάσω στη Γυμναστική Ακαδημία, όχι τυχαία αφού η γυμναστική ανέκαθεν με βοηθούσε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά για να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες της δουλειάς. Αργότερα επέστρεψα στο νησί με σκοπό να αφιερωθώ αποκλειστικά στην τέχνη. Σίγουρα ήταν πρόκληση για μένα η συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης, ωστόσο λειτούργησε θετικά, άλλωστε και το περιβάλλον ήταν ενθαρρυντικό ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θέλησα και νομίζω κατόρθωσα να μη δω την παράδοση ως φορτίο αλλά ως όπλο για νέους στόχους και για την προσωπική μου εξέλιξη πάνω στη δουλειά μας.

Ο προπάππους σου Νικόλαος Ρόδιος που ξεκίνησε την παράδοση γύρω στο 1900 τιμήθηκε με το δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, για τη στιλπνότητα και το ανεξίτηλο μαύρο χρώμα των αγγείων. Πέρα από τη συνέχιση της παράδοσης αυτής όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αποτυπώνεις στα δημιουργήματα σου με βάση τα στοιχεία της δικής σου προσωπικότητας και του δικού σου χαρακτήρα;

Τα κεραμικά της οικογένειας μου έχουν το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Προσωπικά προτιμώ τα έντονα χρώματα και τις λιγότερο αυστηρές γραμμές. Ο συνδυασμός παράδοσης, εξέλιξης και προσωπικής ταυτότητας δε με βασάνισε αφού θεωρώ πως φέρω έτσι κι αλλιώς τόσο βιωματικά όσο και εμπειρικά την παράδοση της οικογένειας.

Ποιες είναι οι πηγές της έμπνευσης σου; Πόσο σε εμπνέει το ίδιο το νησί;

Έμπνευσή μου αποτελεί η φύση και οι αναπαραστάσεις της που άλλοτε με λεπτομέρεια κ άλλοτε αφαιρετικά προσπαθώ να αποτυπώσω. Στο νησί μας είναι έντονος κι επιβλητικός ο συνδυασμός του βουνού και της θάλασσας. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι βαθιά ελληνικό οπότε θα έλεγα πως έμπνευση αποτελεί για μένα ολόκληρη η Ελλάδα και κάθε φυσικό της τοπίο.

Τι προοπτικές αλλά και τι δυσκολίες πιστεύεις ότι παρουσιάζει το παραδοσιακό επάγγελμα του Αγγειοπλάστη – Κεραμοποιού; Θα προέτρεπες σήμερα κάποιον φίλο σου να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο επαγγελματικά;

Από τη σκοπιά του βιοπορισμού είναι σίγουρα δύσκολο. Ολόκληρη η τέχνη έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, δε συμπαθώ τις συμβουλές. Η ενασχόληση με την τέχνη είναι μια εσωτερική ανάγκη κι ως εκ τούτου βαθιά προσωπική επιλογή.

Πιστεύω επίσης πως στη δουλειά μας τα λάθη έχουν αξία. Χωρίς αυτά είναι δύσκολο να προσδιοριστούμε. Άλλωστε τι αξία έχει στην τέχνη ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα και συμβουλές;

Εκτός φυσικά από τις τεχνικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κάποιος για να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αγγειοπλαστική τι άλλες δεξιότητες πιστεύεις ότι χρειάζονται για να αξιοποιήσεις επαγγελματικά την κεραμική ώστε να αναπτύξεις μία προσοδοφόρα δραστηριότητα; Με ποιες άλλες δραστηριότητες συνδυάζεται (πχ εμπόριο κεραμικών, μαθήματα αγγειοπλαστικής);

Η είσοδος στην αγορά είναι ένα διαφορετικό ζήτημα από τη δημιουργία. Φυσικά με απασχολεί και προσωπικά. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου θεωρώ πως είναι σημαντικό να πιάσεις τον παλμό και τις ανάγκες της αγοράς.

Ένα άλλο θέμα που με απασχολεί είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και πως μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της δουλειάς.

Είναι και για μένα ζητήματα που ακόμα τα ψάχνω και με προβληματίζουν καθημερινά.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια και όνειρα για το μέλλον στο νησί σου ή και ευρύτερα;

Η βασική μου φιλοδοξία είναι να εξελίξω την τέχνη μου στο βαθμό των δυνατοτήτων μου. Θα ήθελα η δουλειά μου στο μέλλον να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέσα και από συμμετοχές σε πανελλαδικές εκθέσεις που βοηθούν αρκετά.

Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις