Η Centaur Analytics είναι μια διεθνής startup στον τομέα του Internet of Things και συγκεκριμένα της Αγροτικής Τεχνολογίας (AgTech). Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν και διακινούν αγροτικά προϊόντα όπως δημητριακά, ρύζι, καπνό, φρούτα κ.ά. Μια startup που ξεκίνησε από την Ελλάδα και την πόλη του Βόλου.
Η εταιρία ιδρύθηκε από τρεις φίλους, τους Σωτήρη Μπαντά, Βασίλη Σωτηρούδα και Διογένη Δεβλέτογλου. Η αρχική σύλληψη της ιδέας αποδίδεται στο Βασίλη Σωτηρούδα, ο οποίος είναι γεωπόνος και έμπειρος επιστήμονας τροφίμων και ειδικός με παγκόσμια φήμη στο χώρο των βιομηχανικών απεντομώσεων. Ο Σωτήρης Μπαντάς είναι Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, και τεχνολόγος με πολυετή επιχειρηματική δράση στο Silicon Valley. Η συμπληρωματικότητα της εμπειρίας τους (γεωπονία, τεχνολογία, διεθνείς προσλαμβάνουσες παραστάσεις) βοήθησε ιδιαίτερα να κάνουν γρήγορα βήματα με την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των λύσεών τους. Μεγάλο καταλύτη αποτέλεσε και η συμμετοχή του Avi Reichental, ενός διακεκριμένου επιχειρηματία και οραματιστή της τεχνολογίας από τις ΗΠΑ. O Avi Reichental βοήθησε στην εξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου και στην προσέλκυση επενδυτικού κεφαλαίου.
Η ιδέα προέκυψε μετά από πολυετή εμπειρία και δραστηριότητα του συνιδρυτή Βασίλη Σωτηρούδα στο πεδίο της απεντόμωσης και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων. Μιλώντας μαζί με το Σωτήρη Μπαντά το 2014, διαπίστωσαν ότι η αναδυόμενη τεχνολογία του Internet-of-Things θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις στο χώρο αυτό, με τεράστια προοπτική στην παγκόσμια αγορά. Οι μέθοδοι αποθήκευσης, συντήρησης και απεντόμωσης δεν έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες.
Πραγματικά, δυσκολεύομαι να σκεφθώ αντικειμενικά εμπόδια που δεν ισχύουν και σε άλλα μέρη, για παράδειγμα στην Καλιφόρνια ή στο Τελ Αβίβ. Το μόνο ίσως που λείπει στην Ελλάδα είναι η περιορισμένη δεξαμενή στελεχών με κατάλληλη επιχειρηματική παιδεία.
«Εμείς διαπιστώσαμε ότι η χρήση νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να μειώσει ή και εξαλείψει τις απώλειες από άστοχες απεντομώσεις, καθώς και από αλλοιώσεις που δεν είναι εύκολα ορατές όταν συμβαίνουν στο εσωτερικό ενός σιλό, για παράδειγμα» δήλωσε αρχικά στο epixeiro.gr ο Σωτήρης Μπαντάς, President & CEO της Centaur Analytics.
Πώς ακριβώς λειτουργούν οι ειδικοί αισθητήρες που έχετε κατασκευάσει;
Οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες της Centaur είναι φτιαγμένοι για να συλλέγουν δεδομένα όπως θερμοκρασία, υγρασία και επίπεδα συγκέντρωσης αερίων. Ειδικά για την αέρια φωσφίνη, το πλέον δεδομένο εντομοκτόνο για αποθηκευμένα προϊόντα και βιομηχανικούς χώρους, οι αισθητήρες παρακολουθούν τη συγκέντρωσή της, αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο και με ασφάλεια για τον άνθρωπο. Οι αισθητήρες μέσα από μια διαδικασία που αποτελεί τεχνογνωσία της Centaur, εκπέμπουν τα δεδομένα αυτά σε εξειδικευμένη πλατφόρμα στο cloud.
Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα;
Η Centaur έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα η οποία είναι προσβάσιμη από οποιοδήποτε smartphone ή tablet, και είναι στοχευμένη στην παρακολούθηση αποθηκευμένων προϊόντων. Παρέχει, για παράδειγμα, δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας απεντόμωσης σιτηρών. Καθώς αυτές οι διαδικασίες κρατούν μέρες, ο χρήστης της πλατφόρμας ενημερώνεται μέσω ειδοποιήσεων (email notifications) για την επιτυχή ολοκλήρωση ή για την εκδήλωση τυχόν προβλημάτων. Είναι δυνατή η απομακρυσμένη παρακολούθηση καθώς και η έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού απεντόμωσης. Μια άλλη επιμέρους εφαρμογή αφορά την παρακολούθηση θερμοκρασιών αποθήκευσης, και τη διάγνωση συνθηκών αλλοίωσης που συνήθως εκδηλώνονται με αύξηση θερμοκρασίας (hot spots).
Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Centaur Analytics;
Βασικό πλεονέκτημα είναι η παροχή ολοκληρωμένης λύσης, από τους αισθητήρες μέχρι την εφαρμογή στο cloud. Επίσης είμαστε η μόνη εταιρία που εφαρμόζει μεθόδους Big Data Analytics για την ασφάλεια και την ποιότητα αγροτικών προϊόντων.
Έχετε σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό;
Είμαστε ήδη στο εξωτερικό μέσα από συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει τους τελευταίους μήνες. Η εγκατάσταση της εταιρίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ βοηθά ιδιαίτερα στο άνοιγμα προς τις αγορές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Πως σκοπεύετε να αναπτύξετε περαιτέρω την ιδέα σας;
Η επιδίωξή μας είναι να αποτελέσουμε τον leader της τεχνολογίας AgTech για όλη την αλυσίδα αξίας από το χωράφι ως το ράφι. Οι στόχοι που θέτουμε είναι πολύ υψηλοί, καθώς και η αξία που απελευθερώνουμε – περί το 1 τρις δολ. ετησίως σε απώλεια αγροτικών αγαθών – είναι ένα τεράστιο μέγεθος.
Αναφέρετέ μου επίσης αν έχετε λάβει κάποιου είδους χρηματοδότηση και αν έχετε αποσπάσει κάποιου είδους διακρίσεις/βραβεία.
Είμαστε μάλλον η πρώτη εταιρία από την Ελλάδα που έχει λάβει επένδυση σε πρώιμο στάδιο (seed) από Venture Capital του Ισραήλ, που όπως γνωρίζετε αποτελεί κοιτίδα τεχνολογικής ανάπτυξης και πόλο επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, η συμμετοχή δύο VC, ενός από το Ισραήλ (OurCrowd First) και ενός από την Ελλάδα (Piraeus Jeremie Tech Catalyst) στον επενδυτικό γύρο της Centaur Analytics, αναμένεται ότι θα ανοίξει ένα δίαυλο για μελλοντική συνεργασία φορέων από τα δύο κράτη. Αυτό μάλιστα έχει πρόσφατα αναδειχθεί και στην ατζέντα διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αν και στην περίπτωση της Centaur συντελέστηκε με αμιγώς ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι πιθανές συνέργειες είναι σημαντικές: Το Ισραήλ πρωτοπορεί στον τομέα του AgTech, ενώ η Ελλάδα προσφέρει πεδίο εφαρμογής για λύσεις που μπορούν να εξαχθούν οπουδήποτε στον κόσμο.
Πόσο δύσκολο είναι το επιχειρείν στη χώρα μας. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει μια start up επιχείρηση όταν ξεκινά αλλά και στη συνέχεια;
Πιστεύουμε ότι η βασική δυσκολία έγκειται κυρίως στον τρόπο σκέψης μας. Πρέπει να απελευθερωθούμε πλήρως από την γραμμική, εξελικτική σκέψη που οδηγεί σε απλές αντιγραφές, και να σκεφθούμε πιο «εκθετικά» γιατί η τεχνολογία πλέον εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς. Πραγματικά, δυσκολεύομαι να σκεφθώ αντικειμενικά εμπόδια που δεν ισχύουν και σε άλλα μέρη, για παράδειγμα στην Καλιφόρνια ή στο Τελ Αβίβ. Το μόνο ίσως που λείπει στην Ελλάδα είναι η περιορισμένη δεξαμενή στελεχών με κατάλληλη επιχειρηματική παιδεία. Αλλά υπάρχει αναμφισβήτητα, δεξαμενή επιστημονικού και τεχνικού ταλέντου που βοηθάει τη δημιουργία startup.
Τι θα συμβουλεύατε όσους έχουν μια καλή ιδέα αλλά διστάζουν να την υλοποιήσουν λόγω των μη ευνοϊκών συγκυριών;
Να μην το κάνουν γιατί μάλλον δεν είναι κατάλληλοι! Η επιχειρηματικότητα προκύπτει σαν ανάγκη και ευδοκιμεί μέσα στις αντιξοότητες. Η αποτυχία σε χαλυβδώνει και σε πεισμώνει ακόμη πιο πολύ. Αυτοί που έχουν την ιδέα και την ορμή να την υλοποιήσουν, δεν έχουν ανάγκη καμία συμβουλή ή παρότρυνση από εμένα ή οποιονδήποτε άλλον…
epixeiro