ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τέσσερις κολοσσοί της τεχνολογίας που ξεκίνησαν από τέσσερα ταπεινά γκαράζ

Τέσσερις κολοσσοί της τεχνολογίας που ξεκίνησαν από τέσσερα ταπεινά γκαράζ

Newsroom

Το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον δείχνει να είναι γεμάτο από ανθρώπους και ειδικούς που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις συμβουλές τους σε κάθε υποψήφιο επιχειρηματία. Κι όμως, μερικά από τα μεγαλύτερα brands του σήμερα ξεκίνησαν από γκαράζ, αποθήκες ή χώρους που, σίγουρα, δεν θυμίζουν σε τίποτα τις σημερινές εταιρείες. Δέστε τις ζώνες σας, καθώς ξεκινάμε μια βόλτα στα φημισμένα γκαράζ του χθες.

Amazon

amazon_garage.jpg?mtime=20200201232552#asset:164496

Αφού διάβασε μια έκθεση σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου, η οποία προέβλεπε εκτόξευση της ετήσιας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο Bezos δημιούργησε έναν κατάλογο 20 προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν μέσω του διαδικτύου.

Στη συνέχεια, περιόρισε τη λίστα σε εκείνα που θεωρούσε τα πέντε πιο υποσχόμενα: CD, computer hardware, λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, βίντεο και βιβλία. Ο Bezos αποφάσισε τελικά ότι η νέα του επιχείρηση θα πωλούσε βιβλία στο διαδίκτυο, λόγω της μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης για λογοτεχνία, των χαμηλών τιμών για τα βιβλία, καθώς και του τεράστιου αριθμού τίτλων που κυκλοφορούν.

Κάπως έτσι, ο σημερινός πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ίδρυσε την Amazon πίσω στο 1994, σαν ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Το λειτουργούσε από το γκαράζ του, στην πόλη Bellevue της Washington. Πούλησε το πρώτο του βιβλίο τον Ιούλιο του 1995.

Δείτε την τοποθεσία στο Google Earth.

Apple

apple_garage.jpg?mtime=20200201232807#asset:164497

Ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak ήταν γνωστοί για αρκετό καιρό, αφού συναντήθηκαν το 1971, όταν ο κοινός τους φίλος, Bill Fernandez, σύστησε τον 21χρονο Wozniak στον 16χρονο Jobs. Ξεκίνησαν τη συνεργασία τους όταν ο Wozniak, ένας ταλαντούχος, αυτοδίδακτος μηχανικός, άρχισε να κατασκευάζει κουτιά τα οποία επέτρεπαν την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς κόστος, πουλώντας αρκετές εκατοντάδες μοντέλα.

Αργότερα, ο Jobs κατάφερε να πείσει τον Wozniak να συναρμολογήσουν έναν υπολογιστή στο γκαράζ των γονιών του και να τον πουλήσουν. Το 1976, οι Steve Jobs και Steve Wozniak, ηλικίας 21 και 26 ετών αντίστοιχα, ξεκίνησαν την Apple Computers, πωλώντας 50 μονάδες του Apple I Computer έναντι 500 δολαρίων το κομμάτι. Ο Jobs πήγαινε τις παραγγελίες σε έναν τοπικό διανομέα ανταλλακτικών και έπαιρνε τα διάφορα μέρη. Οι δύο Steve και η μικρή ομάδα τους έφτιαξαν 50 υπολογιστές σε 30 ημέρες από ένα γκαράζ στο Cupertino της California.

Σήμερα, η Apple είναι η εταιρεία τεχνολογίας με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Δείτε την τοποθεσία στο Google Earth.

Google

google_garage.jpg?mtime=20200201232957#asset:164498

Το domain name της Google καταχωρήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 και η εταιρεία ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1998. Βρισκόταν στο γκαράζ μιας φίλης των ιδρυτών, της Susan Wojcicki, στο Menlo Park της California. Ο Craig Silverstein, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Stanford, προσλήφθηκε ως ο πρώτος υπάλληλος.

Ο Larry Page και ο Sergey Brin αρχικά αποκαλούσαν τη νέα μηχανή αναζήτησης τους BackRub, επειδή το σύστημα έλεγχε τα backlinks για να εκτιμήσει τη σημασία ενός ιστότοπου. Τελικά, άλλαξαν το όνομα σε Google, το οποίο προήλθε από ορθογραφικό λάθος της λέξης «googol», το νούμερο ένα ακολουθούμενο από εκατό μηδενικά, που διαλέχθηκε για να δηλώσει ότι η μηχανή προοριζόταν να παρέχει μεγάλες ποσότητες πληροφοριών.

Το 1999, οι δυο τους αποφάσισαν πως η ανάπτυξη της Google τους έκλεβε χρόνο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να μελετήσουν για τις σπουδές τους. Προσέγγισαν μια άλλη μηχανή αναζήτησης, την Excite, και πρότειναν στους επικεφαλής να εξαγοράσουν την δημιουργία τουςΕκείνοι αρνήθηκαν, το deal δεν προχώρησε και η Google εξελίχθηκε σε μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες όλων των εποχών.

Δείτε την τοποθεσία στο Google Earth.

Hewlett-Packard

hp_garage.jpg?mtime=20200201233035#asset:164499

Το 1939 οι Hewlett και Packard σχημάτισαν τη συνεργασία τους, ρίχνοντας ένα κέρμα για να αποφασίσουν το όνομα εκείνου που θα έμπαινε πρώτο στην ονομασία. Το πρώτο προϊόν της Hewlett-Packard, που κατασκευάστηκε στο γκαράζ, ήταν ένας ηχητικός ταλαντωτής, ο HP200A. Ένας από τους πρώτους πελάτες της Hewlett-Packard ήταν τα Walt Disney Studios, που αγόρασαν οκτώ ταλαντωτές για να δοκιμάσουν και να πιστοποιήσουν τα ηχοσυστήματα στα θέατρα που θα έπαιζαν την πρώτη μεγάλη ταινία που κυκλοφόρησε με στερεοφωνικό ήχο, το Fantasia.

Η HP ιδρύθηκε στο γκαράζ του Packard με αρχική επένδυση 538 δολαρίων. Το γκαράζ της HP στο Palo Alto είναι γνωστό ως η γενέτειρα της Silicon Valley και η HP είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

Δείτε την τοποθεσία στο Google Earth.

Bonus: Microsoft

Η Microsoft ξεκίνησε στο γκαράζ του Bill Gates. Ο φίλος του από το γυμνάσιο, Paul Allen, τον έπεισε να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ για να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μετακόμισαν στην Αριζόνα και έγραψαν μια γλώσσα προγραμματισμού BASIC για υπολογιστές Altair από το γκαράζ του Gates. Η εταιρεία κατάφερε να κυριαρχήσει στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων για προσωπικούς υπολογιστές με το MS-DOS στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ακολουθούμενο από τα Microsoft Windows.

Η αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας το 1986 και η επακόλουθη άνοδος της τιμής της μετοχής της, δημιούργησε περίπου τρεις δισεκατομμυριούχους και 12.000 εκατομμυριούχους από τους υπαλλήλους της Microsoft.

Σήμερα, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι εργάζονται για τη διάσημη πολυεθνική εταιρεία. Ο Bill Gates έφτασε στην κορυφή του καταλόγου με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ πλέον επικεντρώνει το ενδιαφέρον του γύρω από διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Εν κατακλείδι

Το πώς μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του σήμερα ξεκίνησαν από το μηδέν για να καταλήξουν να… κατακτήσουν τον κόσμο, είναι ιστορίες που θα λέγονται για καιρό. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν ξεκίνησε για να φτάσει εκεί που είναι σήμερα, απαιτώντας δεκαετίες για να χαράξουν τις δικές τους, ξεχωριστές, διαδρομές.

Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει ένα σημαντικό επιχειρηματικό μάθημα: είτε ξεκινάτε από το δωμάτιο σας, είτε από ένα γκαράζ, είτε από ένα υπόγειο, κάθε επιχείρηση έχει ένα «ταπεινό» ξεκίνημα. Για αυτό και δεν έχει σημασία από που ξεκινάει κάποιος, αλλά που καταφέρνει να καταλήξει.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις