H 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32η ΤΑΞ ΠΝ «Mοράβας») είναι στρατιωτικός σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού με έδρα το Βόλο της Θεσσαλίας. Ο σχηματισμός έχει τις ρίζες του στο 32ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο σχηματίστηκε στην Πρέβεζα το 1919 και στη συνέχεια τέθηκε υπό τη διοίκηση της 8ης Μεραρχίας Πεζικού. Συμμετείχε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο ως τμήμα της Μεραρχίας Κυδωνιών και της 5ης Μεραρχίας Πεζικού και αργότερα στον ελληνοϊταλικό πόλεμο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς, διαλύθηκε. Το 1959 το Σύνταγμα μετέπεσε σε 132ο Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού και μεταφέρθηκε στην Αττική ως εφεδρική μονάδα, αλλά το 1967 αναδιοργανώθηκε ως μονάδα πεζοναυτών με την ονομασία 32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών. Τον Ιανουάριο του 1988, μετά τη διάλυση της ενοποιημένης ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων, η μονάδα διευρύνθηκε σε μέγεθος ταξιαρχίας. Έπειτα τέθηκε υπό τη διοίκηση του Β΄ Σώμα Στρατού στο πλαίσιο της Δύναμης ταχείας αντίδρασης της Ελλάδας. Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών συστάθηκε το 1988 μετά την αναδιοργάνωση της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων. Αποτελεί το Καμάρι των Ελληνικών Δυνάμεων αλλά και την χρυσή εφεδρεία του ΓΕΣ …Είναι αυτοί που επιχειρήσουν την ανακατάληψη του Εθνικού εδάφους και θα πετάξουν τον Τούρκο στη Θάλασσα … Είναι οι Έλληνες Πεζοναύτες της 32nd Marines Brigade τα Καμάρια μας !
Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών συγκροτήθηκε το 1988, με την αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων και προέρχεται από το 32 Σύνταγμα Πεζοναυτών που κατά την αναδιοργάνωση οι δυνάμεις του υπήχθησαν στην Tαξιαρχία Πεζοναυτών! Οι Μονάδες- ανεξάρτητες Υπομονάδες της Ταξιαρχίας διεξάγουν εκπαίδευση σύμφωνα με τις Γενικές Οδηγίες Εκπαιδεύσεως/ΓΕΣ και τις Ειδικές Οδηγίες Εκπαιδεύσεως της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων. Τα Τάγματα των Πεζοναυτών και μερικώς οι υπόλοιπες μονάδες-ανεξάρτητες, υπομονάδες εκπαιδεύονται με έμφαση στα αντικείμενα πεζοναυτών και καταδρομών, που φαίνονται παρακάτω:
1. Φυσική στρατιωτική αγωγή. 2. Ατομική τακτική – Οπλομηχανήματα. 3. Πορείες – Βολές. 4. Καταστροφές – Ναρκοπόλεμος. 5. Συνεργασία με Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό. 6. Συνεργασία με Ελικόπτερα, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. 7. Ορεινό αγώνα. 8. Χειμερινή διαβίωση. 9. Αμφίβια εκπαίδευση. 10. Αγώνα πεζικού και νυκτερινή εκπαίδευση. 11. Ειδικούς αγώνες. 12. Ανορθόδοξο πόλεμο. Πέρα από τις προαναφερθείσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η Ταξιαρχία συμμετέχει με μέρος ή το σύνολό της στις περισσότερες προγραμματισμένες τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων μεγάλης κλίμακας που διεξάγονται κάθε χρόνο, ήτοι: