ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ασφαλιστικό: Τι σύνταξη βγάζουν οι νέες εισφορές

Ασφαλιστικό: Τι σύνταξη βγάζουν οι νέες εισφορές
Newsroom

Newsroom

Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου. Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην υπάρξει διπλό σύστημα εισφορών και να αποφευχθεί ο συμψηφισμός.

Από το Φεβρουάριο και μετά, οι εισφορές θα καταβάλλονται για κάθε μήνα, έως το τέλος του επόμενου, όπως ισχύει και σήμερα.

Αναφορικά με τη μελλοντική σύνταξη, με βάση το νέο σύστημα, ο ασφαλισμένος θα είναι υπεύθυνος για το ποσό που θα λαμβάνει, ανάλογα με ποια κλίμακα εισφορών θα επιλέξει.

Σύμφωνα με εργατολόγους για να αυξήσει κάποιος το ποσό της προσδοκώµενης σύνταξης, πρέπει να επιλέξει μεγαλύτερη από την 3η ασφαλιστική κατηγορία. Η παραπάνω επιλογή θα καλύψει ένα ποσοστό της τάξης του 70%-80% των ασφαλισµένων του πρώην ΟΑΕΕ που τα περισσότερα χρόνια έχουν ασφαλιστεί σε µεσαίες και υψηλές κλάσεις και την τελευταία τριετία (2017-2019) κατέβαλλαν την ελάχιστη εισφορά των 117 ευρώ. Αντίστοιχα για δικηγόρους, συµβολαιογράφους, µηχανικούς και γιατρούς για να εξασφαλίσουν πως η σύνταξηπου θα λάβουν θα είναι στο σημερινό της ύψος, θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της 4ης, 5ης ή 6ης βαθμίδας.

Έτσι αν ένας ασφαλισμένος επιλέξει την πρώτη κατηγορία εισφορών, δηλαδή να καταβάλλει 210 ευρώ το μήνα σε συνδυασμό με λίγα χρόνια ασφάλισης, η σύνταξητου θα είναι κοντά στα 440 ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, στην ειδική πλατφόρμα θα υπάρχουν παραδείγματα που θα δείχνουν πως ναι μεν η επιλογή είναι ελεύθερη, ωστόσο οι μεγαλύτερες εισφορές οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη.

Για το πρώτο επίπεδο εισφορών, των 210 ευρώ αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 775 ευρώ τον μήνα, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι μελλοντικές παροχές. Το δεύτερο επίπεδο αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 930 ευρώ, το 3ο σε 1.180 ευρώ τον μήνα, το 4ο επίπεδο σε 1.485 ευρώ, το 5ο επίπεδο σε 1.845 ευρώ, και το 6ο επίπεδο, σε συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 2.501 ευρώ τον μήνα.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις