ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κι όμως έτσι έγιναν τα Goody’s!

Κι όμως έτσι έγιναν τα Goody’s!
Δώρα Μιχαήλ

Δώρα Μιχαήλ

Η Goody’s, με… νονό γνωστό πολιτικό, μετρά αισίως πάνω από 40 χρόνια ζωής

Οι παρέες λένε γράφουν ιστορία. Κάτι τέτοιο αναμφίβολα ισχύει και στην περίπτωση της αλυσίδας ταχυφαγείων που ρίζωσε για τα καλά στην χώρα που έμαθε τους… πεινασμένους (για νέες γεύσεις φυσικά) πολίτες της να παραγγέλνουν όρθιοι αμερικάνικου τύπου εδέσματα όπως το σουβλάκι των αμερικανών, το χάμπουργκερ, να σερβιρίζονται μόνοι με το δίσκο τους και να επιστρέφουν στο τραπέζι για μια γρήγορη απόλαυση. Πρόκειται για μια εταιρεία που ίσως οι περισσότεροι να αγνοούν πως προέρχεται από τη νύμφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, που ήρθε για να μείνει και να «πολεμήσει» το περιβόητο αθηναϊκό κατεστημένο!

Το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέστρωσε μια παρέα τριαντάρηδων κατάφερε να το μετατρέψει μεθοδικά και επίμονα σε μια εταιρεία -διαμάντι με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά της εστίασης και διακριτή θέση στις αντίστοιχες δυνάμεις του κλάδου στην Ευρώπη.

Μια φορά και έναν καιρό…

…Ήταν μια ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης ο καθένας- όσον αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό μέχρι τότε- αλλά με κοινά χαρακτηριστικά την εντιμότητα, την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα, την αφοσίωση στην ολική ποιότητα. Στοιχεία ικανά για να κρατήσουν την συνοχή της ομάδας στη δύσκολη αρχή της πορείας της Goody s αλλά και στη πολύ επιτυχημένη συνέχειά της. Η πορεία ξεκινά τους πρώτους μήνες του 1975. Η ιδέα της δημιουργίας της ανήκει στον Γιάννη Διονυσιάδη. Την αρχική ιδρυτική ομάδα την απετέλεσαν επίσης ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Παρίσης, ο Τάσος Λασκαρίδης, ο Φώτης Κορκόβελος, ο Ξενοφών Διονυσιάδης, τα αδέλφια Μάρκος και Βαγγέλης Μαργαρίτης και ο Αχιλλέας Φώλιας. Νονός της Goody’s ο Χρήστος Φώλιας.

Ο τελευταίος, εκτός από εμπνευστής του ονόματος διετέλεσε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, και υπουργός Ανάπτυξης από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. «Και δεν το λέμε Goody’s; Αφού όλοι θα έρχονται και θα λένε πάμε στο… καλό!», φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας και πολιτικός στο τραπέζι των ιδεών και του brain storming.

Τα καρντάσια που κατέκτησαν Ελλάδα και εξωτερικό

Την εποχή μεγάλης δόξας του (βορειοελλαδίτη) Γιώργου Κούδα, τα παραπάνω καρντάσια έβαλαν σε εφαρμογή το τολμηρό τους εγχείρημα- Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη το 1975 από τον Ιωάννη Διονυσιάδη με το λογότυπο Goody’s και με σήμα, για όσους θυμούνται, το γνωστό ανθρωπάκι. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981 αποφασίζεται η μεγάλη έξοδος προς την πρωτεύουσα «θα πάμε να κατακτήσουμε την Αθήνα» λένε και ιδού τα εγκαίνια του πρώτους καταστήματος στην Αθήνα στη Σόλωνος που γνωρίζει ανεπανάληπτη επιτυχία.

Είχαν καταφέρει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: να αλλάξουν την εικόνα της εστίασης διαμορφώνοντας μια νέα γενιά καταναλωτών, υιοθετώντας ένα κατεξοχήν αμερικανικό έδεσμα το οποίο μπόρεσαν να το επαναπροσδιορίσουν για τα ελληνικά δεδομένα. Το hamburger έγινε… χάμπουργκερ! Πολύ γρήγορα η επιτυχία του πρώτου καταστήματος φέρνει το δεύτερο, το τρίτο… καθώς οι επιχειρηματίες συνειδητοποιούν πως έχουν στα χέρια της την κότα που γεννά χρυσά αυγά. Αυτό που βλέπουν στα εγκαίνια είναι ενδεικτικό -Διαβάζουμε (mmeinfo.blogspot) πως στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στον Πειραιά επικράτησε το αδιαχώρητο, τέτοια κοσμοπλημμύρα είδε ξανά το λιμάνι τη δεκαετία του ’80, από την άφιξη του Ντέταρι!  Ο Σεπτέμβριος του 1977 αποτελεί ημερομηνία σταθμός καθώς λειτουργεί το τέταρτο κατάστημα επί της οδού Αγίου Δημητρίου, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο κατάστημα με σύστημα Franchise. Η Goody ‘s είναι η πρώτη Ελληνική επιχείρηση που εφάρμοσε το σύστημα Franchising για την ανάπτυξη της αλυσίδας.

Μπουκίτσες ιστορίας: 

  • Στον όμιλο των Goody’s, ο οποίος από τη δεκαετία του 1990 λειτούργησε με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, προστέθηκαν στη συνέχεια οι αλυσίδες Flocafé και Hellenic Catering.
  • Το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 1997 λειτούργησε τα πρώτα της εστιατόρια εκτός Ελλάδας, συγκεκριμένα στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία (στην τελευταία, η επιχειρηματική της δραστηριότητα δεν υφίσταται πλέον). Το 2001 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό πάνω από 60% η Δέλτα Συμμετοχών Α.Ε., ενώ στη συνέχεια πέρασε στον όμιλο Vivartia.
  • Μέχρι και το 2013 υπήρχαν 178 εστιατόρια Goody’s σε όλη την Ελλάδα, 6 στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα) και 1 στη Βουλγαρία (Σόφια). Οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια ανέρχονταν σε περίπου 5.000 ενώ υπολογιζόταν ότι καθημερινά εξυπηρετούνταν 200.000 άτομα. Η εταιρία, με την κρίση, έχασε πολλά καταστήματα και σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της, τα άτομα που, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, εξυπηρετεί, ανέρχονται στα 100.000.
  • Το 2002 κατείχε τη δέκατη θέση σε κύκλο εργασιών ανάμεσα σε όλους τους παρεμφερείς ομίλους της Ευρώπης, ενώ μαζί με την αλυσίδα Quick του Βελγίου είναι οι μοναδικές αλυσίδες που καταφέρνουν μεγαλύτερο μερίδιο στις εγχώριες αγορές έναντι της παγκόσμιας αλυσίδας των McDonald’s.
  • Το 2014, τα Goody’s άλλαξαν το όνομά τους σε Goody’s Burger House, αλλάζοντας επίσης την διακόσμηση των εστιατορίων και το μενού τους

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις