ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Έγινε εκατομμυριούχος χάρη σε ένα κοντάρι! Δες πως…

Έγινε εκατομμυριούχος χάρη σε ένα κοντάρι! Δες πως…

Δώρα Μιχαήλ

Πριν από 4 χρόνια περίπου χρόνια, οι Έλληνες έβλεπαν με απορία τις ορδές των Γιαπωνέζων και Κινέζων – κυρίως – τουριστών να περπατούν με ένα μακρύ κοντάρι στα χέρια. Όταν το προσάρμοζαν στα κινητά τους για να βγάλουν «selfie» (αυτό το ξέραμε ήδη), τότε μάθαμε ότι υπάρχει ένα περίεργο εργαλείο που μας επιτρέπει να βγάζουμε καλύτερες, πανοραμικές selfie, πιο μακρινές από εκεί που έφτανε το χέρι μας. Και έτσι, με καθυστέρηση περίπου ενός έτους – όπως γίνεται συνήθως – ήρθε στην Ελλάδα το selfie stick. Ή, αλλιώς,το… σελφοκόνταρο.

Γράφει η Ελένη Λογοθέτη

Η αλήθεια είναι ότι η Δύση – ευτυχώς ή δυστυχώς – δεν ενθουσιάστηκε με το νέο… γκάτζετ, το οποίο όμως λάτρεψε η ασιατική αγορά. Αυτό όμως καθόλου δεν στεναχώρησε τον Wayne Fromm, ο οποίος έγινε εκατομμυριούχος από την εφεύρεσή του – ή μάλλον την «κλεμμένη» ιδέα του.

Η αρχική έμπνευση ενός κονταριού που θα «κρατούσε» την φωτογραφική μηχανή σαν προέκταση του χεριού ώστε να μπορούμε μόνοι να βγάζουμε τους εαυτούς μας και την παρέα μας φωτογραφία άνηκε τον Χιρόσι Ουέντα, μηχανικό στην εταιρεία φωτογραφικών μηχανών Minolta, που έφτιαξε το αρχικό σχέδιο τη δεκαετία του 1980.

Το στικ του Ουέντα βγήκε στην αγορά αλλά απέτυχε για τρεις λόγους: α) μπορούσε να προσαρμοστεί μόνο σε ελάχιστους τύπους φωτογραφικών μηχανών, β) ήταν πολύ βαρύ και δύσκαμπτο για να το έχεις συνεχώς μαζί σου και γ) δεν έπεισε τις γυναίκες, το βασικότερο αγοραστικό κοινό. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες έβρισκαν ντροπιαστικό να βγάζουν μόνες τους τον εαυτό τους φωτογραφία. Το 2003 η πατέντα του Ουέντα έληξε και δεν ανανεώθηκε ποτέ.

Η ίδια ανάγκη που έκανε τον Ουέντα να σκεφτεί το selfie stick – να μπορεί να ποζάρει και να βγάζει μόνος του αναμνηστικές φωτογραφίες χωρίς να βασίζεται στους περαστικούς – , έκανε το 2000 τον Καναδό εφευρέτη Γουέιν Φρομ (Wayne Fromm) να φτιάξει κάτι ανάλογο, το Quik Pod.

Αυτή τη φορά, ο κόσμος ήταν έτοιμος για το σελφοκόνταρο και ο Φρομ έγινε εκατομμυριούχος –το 2005 κατοχύρωσε την πατέντα του, το 2006 βγήκε μαζικά στην αγορά και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 1.5 εκατομμύρια κοντάρια.

Όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος, ο Φρομ ουσιαστικά εξέλιξε τεχνολογικά την ιδέα του Ουέντα – αν και όταν πρωτοεμπνεύστηκε το Quik Pod δεν ήξερε ότι κάποιος πριν από αυτόν το είχε ήδη κάνει πράξη.

Το νέο selfie stick είχε σχεδιαστεί για να είναι ελαφρύ, να προσαρμόζεται σε κάθε κάμερα και κινητό, να μεταφέρεται εύκολα και – στην πορεία – να αντέχει σε αντίξοες συνθήκες: πχ όταν κάποιος έκανε ελεύθερη πτώση ή bungee jumping.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις