ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Λάρισα – Ζυρίχη με Laddroller

Λάρισα – Ζυρίχη με Laddroller
Ελισάβετ Τσάπου

Ελισάβετ Τσάπου

‘Ανθρωποι από όλο τον κόσμο με υψηλής τεχνολογίας αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια, ρομποτικούς εξωσκελετούς, ηλεκτρονικά προσθετικά άνω και κάτω άκρα, καθώς και άλλα τεχνολογικά «γκάτζετ» θα συμμετάσχουν στο Cybathlon, που αρχίζει στην Ελβετία, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τους πρώτους «βιονικούς Παραολυμπιακούς αγώνες» και σε αυτούς η Ελλάδα θα εκπροσωπείται με μια συμμετοχή, ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ασυνήθιστες δυνατότητες, το Laddroller, που κατασκεύασαν δύο νέοι άνθρωποι από τη Λάρισα, οι Δημήτρης και Μάριος-Ερμής Πετρωτός, αρχιτέκτονας και πτυχιούχος πληροφορικής αντίστοιχα.  Οι δυο νέοι σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους ένα καινοτόμο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, το οποίο θα οδηγεί η Κέλλυ Λουφάκη, η οποία πήρε μέρος και στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Το αμαξίδιο, η ανάπτυξη του οποίου άρχισε πριν από τρία χρόνια, παρουσιάσθηκε στη φετινή ΔΕΘ (πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρωτότυπο). Φέτος τον Ιούνιο, είχε μπει στη τελική δεκάδα σε διεθνή διαγωνισμό του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, ενώ προ ημερών παρουσιάσθηκε σε έκθεση στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Το ελληνικό αμαξίδιο, που έχει δυνατότητες…4Χ4, παρέχει έξτρα διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, επιτρέποντάς τους να κινούνται ακόμη και σε όρθια θέση, ενώ παραμένουν καθισμένοι, πράγμα που π.χ. τους επιτρέπει να πάρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ ή να ανάψουν ένα διακόπτη. Επίσης, μπορούν να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια χωρίς ράμπα, καθώς και να σκαρφαλώνουν λίγα σκαλοπάτια ή άλλα αρχιτεκτονικά εμπόδια.

Το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, είναι ευέλικτο και φθηνό στην κατασκευή του σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στην αγορά. Οι αδελφοί Πετρωτοί έχουν κατοχυρώσει την πατέντα (διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) του αμαξιδίου, ώστε να έχουν τα δικαιώματα εμπορικής αξιοποίησής του στο μέλλον.

Ήδη βρίσκονται σε σχετικές επαφές, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό τόσο από πλευράς χρηστών, όσο και άλλων ενδιαφερομένων. Το ελληνικό αμαξίδιο έχει δυνατότητες διάκρισης στο Cybathlon, όπου θα διαγωνισθεί σε ένα στίβο με διάφορα εμπόδια και άλλες δυσκολίες.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις