ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η φαρσαλινή Lotus Super Seven

Η φαρσαλινή Lotus Super Seven
Newsroom

Newsroom

Είναι εκπαιδευτικός και υπηρετεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων.. Κατοικεί στο χωριό Ρευματιά της επαρχίας Φαρσάλων και είναι πολύπλευρο ταλέντο.

Τον διακρίνει η επιμονή και η θέληση για εργασία και όταν τελειώνει κάτι που έχει βάλει ως στόχο, αμέσως καταπιάνεται με κάτι άλλο. Η αγάπη του για τα αυτοκίνητα είναι γνωστή. Ετσι το 1989, βλέποντας σ’ ένα περιοδικό ειδικού τύπου ένα αυτοκίνητο Lotus Super Seven, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα παρόμοιο. Το Lotus Super Seven, όπως αναφέρει ο Βάιος Μαργαριτόπουλος, είναι ένα μικρό, ελαφρύ, διθέσιο, ανοιχτό αυτοκίνητο που σχεδίασε ο Colin Chapman, ιδρυτής και αφεντικό της Lotus το 1956. Το αυτοκίνητο παρήχθη από το 1956 μέχρι το 1976, έκτοτε, τα δικαιώματα κατέχει η Caterham cars, η οποία το παράγει μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών έχει υποστεί ελάχιστες παρεμβάσεις, με κυριότερη αυτή της ανάρτησης του πίσω άξονα, που απέκτησε διπλά ψαλίδια, όπως και ο εμπρόσθιος, καθώς και η τοποθέτηση μεγαλύτερων σύγχρονων κινητήρων, με κορυφαίο τον Ford Cosworth 270 HP, που του προσφέρουν επιτάχυνση 0-100 km/h σε 2,8 sec.

Σε συνδυασμό με την εξαιρετική οδική συμπεριφορά, το καθιστούν απόλυτη μηχανή διασκέδασης, με τιμή γύρω στα 50.000 ευρώ.

Η διαχρονική αισθητική του, η απλότητα της κατασκευής και οι εκρηκτικές επιδόσεις είναι τα αίτια για τη γέννηση των «Locost». Αρκετές βιοτεχνίες σε Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ν. Ζηλανδία κ.λπ. παράγουν το αυτοκίνητο κυρίως σε μορφή ΚΙΤ για συναρμολόγηση από τον αγοραστή παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, μετά την κυκλοφορία ενός σχετικού βιβλίου, σε κάθε δημιουργικό άνθρωπο να κατασκευάσει το αυτοκίνητο εντελώς μόνος του. Διαθέτοντας περίπου 5.000 ευρώ και 500 εργατοώρες, κατασκευάζεις ένα Locost, μια ρέπλικα της Lotus super seven.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Η πρόκληση για μένα, αναφέρει ο Βάιος Μαργαριτόπουλος, ήταν μεγάλη. Οι δυσκολίες στη διάρκεια της κατασκευής μεγαλύτερες. Το αποτέλεσμα όμως είναι πέρα από κάθε προσδοκία.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, όπως και όλα τα Lotus, βασίζεται σε μηχανικά μέρη της Ford sierra, με ιπποδύναμη 150 ΗΡ, διαφορικό από Ford Escord MK» με διπλούς βραχίονες στήριξης, ράβδο πανάρ και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ. Εμπρόσθια ανάρτηση, με διπλά ανισομεγέθη ψαλίδια και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ. Ατσάλινο σασί, χωροδικτύωμα και επένδυση με φύλλα αλουμινίου. Εμπρόσθια μάσκα και φτερά από πολυεστέρα.

Συνολικό βάρος 650 κιλά και επιτάχυνση 0-10 km/h σε 5 sec.

Το αυτοκίνητο αυτό, επισημαίνει ο Βάιος Μαργαριτόπουλος, δεν είναι για καθημερινή χρήση, είναι αυτοκίνητο διασκέδασης και για «μερακλήδες οδηγούς».

Υπάρχει πλέον σχετική νομοθεσία στην Ελλάδα βάσει της οποίας τέτοιου είδους κατασκευές μπορούν να πάρουν έγκριση τύπου και κατά συνέπεια αριθμό κυκλοφορίας, τον οποίο στερείται αυτή την στιγμή το αυτοκίνητο αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βάιος Μαργαριτόπουλος έχει κατασκευάσει μεταξύ άλλων, ένα ξύλινο σκάφος αναψυχής 7,5 μέτρων, ενώ με τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων, πριν λίγα χρόνια, κατασκευάσαν και παρουσίασαν σε ειδική τελετή, ένα ηλιακό αυτοκίνητο.

Η συζήτησή μας με τον ιδιοφυή εκπαιδευτικό με το πολύπλευρο ταλέντο τελείωσε, αφού πρώτα πήραμε μια γεύση από το Lotus super seven, κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της Ρευματιάς. Η βόλτα αυτή άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Είναι ένα αυτοκίνητο με άριστες προδιαγραφές, άψογη αισθητική, τεχνική αρτιότητα, που εντυπωσιάζει, όλους, στο πέρασμά του.

Μαγνησια

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις