ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η Μαριάννα Διομηδούς γράφει: Κίνδυνοι και Κοινωνικά Μέσα!

Η Μαριάννα Διομηδούς γράφει: Κίνδυνοι και Κοινωνικά Μέσα!

Newsroom

Της Μαριάννας Διομήδους
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Αθηνών

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπήρξε μια έξαρση της τεχνολογίας ενώ το διαδίκτυο απέκτησε πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινή ζωή. Βάση αυτής της συνεχής εξέλιξης, οι άνθρωποι είναι σε θέση να επικοινωνούν με οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, με την «βοήθεια» των κοινωνικών μέσων (1). Τα γνωστά σε όλους μας, κοινωνικά δίκτυα.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τόσο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές όσο και το διαδίκτυο, έχουν γίνει ένα από το πιο σημαντικά επιτεύγματα της σύγχρονης κοινωνίας. Αποτελούν, επανάσταση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων (επιστήμη, εκπαίδευση, πληροφόρηση, ψυχαγωγία κ.λπ.), εξαλείφοντας τις αποστάσεις και προσφέροντας άμεση και εύκολη πρόσβαση σε επικοινωνίες. Με τη συνεχή ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι χρήστες του ιντερνέτ μπορούν να επικοινωνούν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Με τόσες πολλές εφαρμογές υπολογιστών και με την πλειάδα των δεδομένων που είναι διαθέσιμα με το πάτημα μιας οθόνης, μπορεί να μην συνειδητοποιήσει κανείς όλους τους πιθανούς κινδύνους των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κάποια επικίνδυνα προβλήματα έχουν ήδη εμφανιστεί όπως, σεξισμός, σε απευθείας σύνδεση , ηλεκτρονικός εκφοβισμός και ρατσισμός στο διαδίκτυο. Εξάλλου υπάρχει πάντα κίνδυνος κάθε είδους απάτης και εκμετάλλευσης, από τους λεγόμενους ειδικούς των συστημάτων τεχνολογίας, και των χρηστών του διαδικτύου που μπορεί να πραγματοποιούν παράνομες πράξεις.

Κοινωνικά μέσα και κίνδυνοι

Ο άνθρωπος είναι επι το πλείστον ένα «κοινωνικό ον». Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το διαδίκτυο έχει μεταμορφωθεί από ένα απλό εργαλείο για δημοσίευση πληροφοριών, σε ένα εξειδικευμένο «μέσο κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συμμετοχής ».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζονται ως «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» που επιτρέπουν σε διάφορα άτομα να δημιουργούν ένα δημόσιο προφίλ μέσα σε ένα «καθαρό εδραιωμένο σύστημα». Επιπλέον, οι χρήστες ερχόμενοι σε επαφή με άλλους χρήστες μέσω σύνδεσης μπορούν να προβάλλουν τον εαυτό τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων και σχέσεων. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται επίσης σήμερα για να περιγράψει ιστοσελίδες που επιτρέπουν διεπαφή μεταξύ των χρηστών, σχόλια, ανταλλαγή απόψεων, φωτογραφιών και άλλων πληροφοριών. Ο πιο γνωστοί ιστότοποι είναι Το Facebook, το Twitter, το My Space, το Skype, το Oovoo, το LinkedIn, το Tumblr, το YouTube και το TripAdvisor.

Αυτοί οι ιστότοποι (3) είναι μέσα όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν και να αναπτύσσουν επαγγελματικές, επιστημονικές και φιλικές επαφές.

Το πιο σημαντικά προβλήματα (4) που μπορεί να παρουσιασθούν στους κοινωνικούς Δικτυακούς τόπους είναι τα ακόλουθα:
• Κοινή χρήση πληροφοριών όταν υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση των πληροφοριών και χρειάζεται υποστήριξη από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον για να έρθουν τα προβλήματα στο φώς.
• Κρυφές πληροφορίες σε φωτογραφίες με τη χρήση του GPS για κάθε εικόνα που λαμβάνεται με ένα smartphone η και μια φωτογραφική μηχανή μπορεί να δώσει μια γενική εικόνα των ατόμων που βρίσκονται στην φωτογραφία.
• Sexting η αποστολή, η λήψη και η διαβίβαση σεξουαλικών μηνυμάτων, φωτογραφιών ή εικόνων, κυρίως μεταξύ των τηλεφώνων .Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει, τη χρήση ενός υπολογιστή ή οποιασδήποτε ψηφιακής συσκευής. Το Sexting μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς κινδύνους. Κάποιοι νέοι εκβιάζουν τους νυν σεξουαλικούς τους συντρόφους και τους πρώην ερωτικούς συντρόφους τους απειλώντας να δημοσιοποιήσουν τις ιδιωτικές τους ερωτικές εικόνες και προσωπικές στιγμές.
• Cyber-Βullying είναι μια επιθετική συμπεριφορά, μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή που μπορεί να απευθύνεται σε μοναχικούς , δυστυχισμένους και φοβισμένους ανθρώπους οι όποιοι αισθάνονται ανασφαλείς. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι διεργασία που με τη σκόπιμη χρήση των ψηφιακών μέσων προσφέρει ψευδείς, ενοχλητικές ή εχθρικές πληροφορίες σχετικά με ένα άλλο πρόσωπο.
• Ρατσισμός στον Κυβερνοχώρο Αναφέρεται στο φαινόμενο του ρατσισμού με το διαδίκτυο η οποία είναι τόσο κοινή όσο και συχνή. Επίσης, διευκολύνεται από την ανωνυμία που προσφέρεται από το διαδίκτυο. Ρατσισμός μπορεί να παρουσιάζεται από το διαδίκτυο μέσω ρατσιστικής Ιστοσελίδας, με φωτογραφίες βίντεο, σχόλια και μηνύματα για τα κοινωνικά δίκτυα.
Αυτή η μελέτη ανασκόπησης διεξήχθη μέσω βιβλιογραφικής αναζήτησης εθνικών και διεθνών ερευνητικών άρθρων, σχετικών με το θέμα. Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης προσελκύουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή (5) των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών ερευνητών, που ενδιαφέρονται για το είδος των πληροφοριών που αναρτώνται στο διαδίκτυο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται ευρέως από νέους εφήβους και ενήλικες. Στην πραγματικότητα, ορισμένες ανακοινώσεις είναι ακατάλληλες και παράνομες, γιατί συγκεντρώνονται προσωπικές πληροφορίες τόσο για τις προσωπικές ερωτικές σχέσεις., όσο και για τη διευκόλυνση της οικονομικής απάτης, της κακοποίησης παιδιών και του νέου τύπου ρατσιστικής κουλτούρας. Όλα τα παραπάνω είναι δυνατά και υπάρχουν στον κυβερνοχώρο.

Αποτελέσματα

Η διάδοση του Διαδικτύου και η αυξανόμενη επίδρασή του στην καθημερινή ζωή των ατόμων, έχει καταστεί τόσο σημαντική ώστε να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή του χρήστη. Το γεγονός αυτό, οδήγησε στην διερεύνηση των συνεπειών που προκαλούνται από τη συχνή χρήση του διαδικτύου στην σωματική και στην πνευματική ανάπτυξη του, τόσο των νέων όσο και των ενηλίκων.

Ο πρωταρχικός κίνδυνος (6) για τους χρήστες των κοινωνικών μέσων είναι ουσιαστικά: η ανταλλαγή πάρα πολλών πληροφοριών κάθε είδους ή ακόμη και η δημοσίευση ψευδών και παρανόμων ατομικών πληροφοριών ή οιαδήποτε πληροφοριών για άλλους. Αυτοί οι τύποι συμπεριφορών θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ιδιοσυγκρασία όσο και την ψυχική υγεία των χρηστών.

Ειδικά οι νεότεροι χρήστες είναι σε υψηλό κίνδυνο από την έκθεση σε απευθείας σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα. Η συχνότητα εκδηλώσεων όπως: της αποπλάνησης σε απευθείας σύνδεση με το «Interνet», κυβερνοεκφοβισμού και εξαπάτησης με κεκρυμένα διαφημιστικά μηνύματα, το «sexting» και η ανταλλαγή πληροφοριών, είναι πολύ υψηλή. Ως εκ τούτου απαιτείται συνεχής και ενδελεχής έλεγχος των ανηρτημένων πληροφοριών.

Συζήτηση και Συμπέρασμα

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν και θετικά πλεονεκτήματα και αρνητικά μειονεκτήματα. Είναι η επιλογή του καθενός χρήστη είτε να χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα με σωστό τρόπο και να επωφεληθεί από αυτά, είτε στην κοινωνική-ιδιωτική είτε στην ακαδημαϊκή ζωή του, είτε να πέσει θύμα των αρνητικών επιπτώσεων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Δυστυχώς, όλο και περισσότερα άτομα θα χρειαστούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας και άλλους ειδικούς οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας ή εμμονές με την υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

Στην παρούσα φάση, οργανώνονται ενδελεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από την υπερβολική και κακή χρήση του «Internet». Οι προσπάθειες αυτές για την αντιμετώπιση τόσο των κοινωνικών όσο και των ψυχολογικών προβλημάτων, από την υπέρμετρη χρήση του διαδικτύου οργανώνονται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Οι προσπάθειες αυτές, υλοποιούνται τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς και περιλαμβάνουν καμπάνιες, συζητήσεις στα σχολεία, διαφημίσεις και εκστρατείες, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνεδρίες για την νομιμότητα των ανηρτημένων πληροφοριών και ευαισθητοποίηση τόσο των γονέων όσο και των καθηγητών σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, γραμμές καταγγελίας και γραμμές συμβουλευτικής-ψυχολογικής υποστήριξης, λειτουργούν όλο το 24ωρο για τους χρήστες, ούτως ώστε να αποτρέπονται οι απάτες, τα τυχερά παιχνίδια, οι αυτοκτονίες στον κυβερνοχώρο, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο και ο «σεξισμός-ανάρτιση μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου».

Αν τηρηθούν όλα αυτά, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι τα οφέλη από την χρήση των κοινωνικών δικτύων-internet είναι πολυάριθμα και συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων σε όλους τους τομείς, προσφέροντας γρήγορη πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες και διευκολύνοντας την μεταξύ τους επικοινωνία.

Βιβλιογραφικές Αναφορές
[1] Οι επιπτώσεις των Social Media για τα Παιδιά, έφηβοι και οικογένειες. Gwenn Schurgin O’Keeffe, Kathleen Clarke-Pearson. Απρίλιος 2011, Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, σελ. ΤΟΜΟΣ 127 / ΤΕΥΧΟΣ 4.
[2] τοποθεσίες Social Network: Ορισμός, Ιστορία, και Υποτροφιών. Boyd DM, Ellison NB. 1, sl: Journal of Computer-Mediated Communication, Οκτώβριος 2007, Vol. 13. 210-230.
[3] Συναισθήματα και Διάχυση Πληροφορίας σε Social Media. Στέφαν Στέγκλιτς, Λινχ Ντάνγκ-Χουάν. 4, sl: Journal, 2013, Vol. 29. 217-248.
[4] Κοινωνική ορισμό των μέσων ενημέρωσης και η πρόκληση της διακυβέρνησης: Μια εισαγωγή στο αφιέρωμα. Obar, Jonathan Α, Wildman, Steve. 39, 2015, νοΙ. 9. 745-750.
[5] Η επίδραση της deindividuation του Διαδικτύου Troller Ποινικής Δικονομίας εφαρμογής: Μια συνέντευξη με μισητής. . J., Bishop. Sl: Διεθνής Εφημερίδα της Cyber Criminology, 2013. 28-48.
[6] Η επίδραση της deindividuation του Διαδικτύου Troller Ποινικής Δικονομίας εφαρμογής: Μια συνέντευξη με μισητής.
[7] Cyber-πολιτισμό και το ρατσισμό εικοστού πρώτου αιώνα. L., Πίσω. Sl: Εθνικές και φυλετικές μελέτες, 2002. 628-51.
[8] Οι κίνδυνοι της Βλέποντας sexting. Lohmann, Raychelle Cassada. Sl: Sussex Publishers, 20 Ιουλίου 2012.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις