ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μια ομιλία με «απ’όλα»

«2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μια ομιλία με «απ’όλα»
Ελισάβετ Τσάπου

Ελισάβετ Τσάπου

Η πρώτη μέρα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τα είχε όλα.  Πιο Πρωθυπουργός από κάθε άλλη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να μεταφέρει ένα κλίμα αισιοδοξίας και να δώσει έναν άλλον αέρα, πιο ανανεωμένο και τονωτικό.

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν έλειψε η αυτοκριτική αλλά και τα καρφιά στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και σε πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά είπε, ότι «η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός για να μας αναγκάσει να υποταχθούμε στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της πιο σκληρής και ανελέητης λιτότητας. Βρήκαμε απέναντί μας τότε όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης».

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να στείλει σαφή και αυστηρά μηνύματα στους δανειστές σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος χρησιμοποιώντας τη λατινική φράση «Pacta sunt servanda«, που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται«. Συγκεκριμένα τόνισε: «Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda, όπως θα έλεγαν και οι Γερμανοί φίλοι μας.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα εργασιακά λέγοντας:» Στη δεύτερη αξιολόγηση προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά προσερχόμαστε και με θετικές διεκδικήσεις. Για να υπερασπιστούμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αγωνιστούμε για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων». Δεν παρέλειψε φυσικά να κάνει λόγο για τις τηλεοπτικές άδειες λέγοντας πως » ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι μια πραγματικότητα. Για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις για να χτυπηθεί η διαπλοκή, που αποτελεί μια από τις αιτίες της κρίσης».

Εν όψει ανασχηματισμού ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δώσει αυστηρό μήνυμα προς τους υπουργούς, τονίζοντας ότι «το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο» και ότι «θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Ο Πρωθυπουργός έκανε φινάλε λέγοντας : «Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια να δαγκώνουν. Θα νικήσουμε γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η δύναμη του λαού. Θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε και σε τρία χρόνια θα συγκρίνει ο λαός τα πεπραγμένα της δικής μας κυβέρνησης με αυτά της καταστροφικής πενταετίας.Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε με την κοινωνία όρθια».

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις