18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση

18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση
Ελισάβετ Τσάπου

Ελισάβετ Τσάπου

Στους ευάλωτους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες στρέφει το βλέμμα το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή την αυριανή Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, όπως έχει καθιερωθεί από το 2015 η 18η Νοεμβρίου.

Εδώ και ένα χρόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» ενάντια στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, αυτή τη σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους, η οποία έχει διαρκείς και πολύ συχνά αρνητικές συνέπειες για όλη τους τη ζωή και παραμένει μια τραγική πραγματικότητα για όλες τις κοινωνίες. Η δυναμική της δράσης αυτής συνεχίζεται με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, να προληφθούν αυτές οι πράξεις, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευθούν τα θύματα από τη στιγματοποίηση.

Επίσης στόχος είναι η κύρωση και εφαρμογή του μοναδικού νομικά δεσμευτικού κειμένου για την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, της Σύμβασης Lanzarote, οπότε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη του καλούν γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, ΜΚΟ, τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές να μην αποφύγουν το πρόβλημα, αλλά να το φέρουν στο φως, να συζητήσουν για τους τρόπους επίλυσής του και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών.

Για την ενημέρωση των πολιτών το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.coe.int/EndChildSexAbuseDay με υλικό ευαισθητοποίησης και κατάλογο με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις