ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μας τρολάρει η Παπανάτσιου: Eκατομμύρια άνθρωποι δε πληρώνουν ΕΝΦΙΑ!

Μας τρολάρει η Παπανάτσιου: Eκατομμύρια άνθρωποι δε πληρώνουν ΕΝΦΙΑ!

Δώρα Μιχαήλ

Σε άλλη χώρα μάλλον ζει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία υποστήριξε ότι οι φορολογούμενοι φέτος δεν έχουν επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ.
Λίγες μέρες μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, η κυρία Παπανάτσιου είπε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι μόνο το 10% των ιδιοκτητών με μεγάλη ακίνητη περιουσία έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Η υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι: «Ήδη από πέρυσι έχουμε κάνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις… έχουμε μεγάλη αλλαγή στις χαμηλότερες εισφορές ΕΝΦΙΑ για τις μικρότερες περιουσίες και αντίστοιχα υψηλότερες για τις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες».
Όπως είπε, «φέτος δεν πληρώνει κανείς παραπάνω, πληρώνουμε ό,τι και πέρυσι και μάλιστα είναι μειωμένο και κατά 26 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει να κάνει με το συμπληρωματικό φόρο της περιουσίας».
Οι κατηγορίες που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο από πέρυσι, όπως είπε η υφυπουργός «σχετίζονται με τα εισοδήματα του καθενός. Έχουμε 1,2 εκατ. φορολογούμενους με μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50% … σχετιζόμενη με το εισόδημά τους. Για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, με ως 150 τ.μ. κατοικία και χωρίς μεγάλη αξία (ως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο, 200.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια)».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ που παρουσίασε η κ. Παπανάτσιου:
– από τα 7,3 εκατ. υπόχρεους ΕΝΦΙΑ, το 1,24 εκατ. πληρώνει το 50%.
– 66.000 τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή/και με αναπηρία άνω του 80%, πάλι με εισοδηματικά κριτήρια (12.000 οικογενειακό εισόδημα, ως 150 τ.μ. κατοικία) δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ.
– σε σχέση με το 2015, ένα 38,5% ή γύρω στα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πληρώσαν λιγότερο ΕΝΦΙΑ πέρυσι και φέτος.
– το 26% ή 1,7 εκατ. φυσικά πρόσωπα, πληρώνουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015.
– για το 90% των φυσικών προσώπων, υπήρξε απαλλαγή, μείωση ή σταθερή υποχρέωση ως προς τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015.
«Εκεί που υπάρχει αύξηση είναι για το 10% που έχει την μεγαλύτερη περιουσία», τόνισε η κ. Παπανάτσιου, προσθέτοντας ότι «έχουμε βρει και κάποια περίεργα, δεν υπάρχουν αντικειμενικές σε κάποιες περιοχές που έχουν μεγάλη αξία. Βελτιώνουμε συνεχώς, με τις αντικειμενικές, την ένταξη σε ζώνες, την φορολόγηση για τις περιοχές που έχουν μεγάλη αξία».

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις