ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη από τα 58- Ποιούς αφορα!

Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη από τα 58- Ποιούς αφορα!

Δώρα Μιχαήλ

Σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας που ξεκινούν από 56,5 ετών και φτάνουν έως τα 62 κατοχυρώνουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
Οι πλέον ευνοημένοι είναι όσοι έχουν ένσημα πριν από το 1993, γιατί μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 χρόνια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», όσοι έχουν τα πρώτα τους ένσημα από την 1η/1/1993 και μετά θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης για να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67.
Οι ασφαλισμένοι στα βαρέα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, επηρεάζονται από τις νέες προϋποθέσεις, καθώς, αν επιλέξουν να αποχωρήσουν με τα μειωμένα όρια ηλικίας , θα πάρουν σύνταξη που θα υπολογιστεί χωρίς τις προσαυξήσεις των βαρέων ενσήμων.
Αν θελήσουν να μη χάσουν την προσαύξηση, θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν με τα αυξημένα όρια ηλικίας, δηλαδή έως και 5 χρόνια αργότερα, απ’ ό,τι υπολόγιζαν.
Οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε 5 κατηγορίες ως προς τις ηλικίες συνταξιοδότησης, που είναι:
1. Ασφαλισμένοι πριν από το 1993, οι οποίοι έπιασαν μέχρι 18/8/2015 το όριο ηλικίας που ίσχυε με το παλιό καθεστώς, αλλά δεν είχαν τα χρόνια ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη.
2. Ασφαλισμένοι πριν από το 1993, οι οποίοι έχουν τα χρόνια ασφάλισης (κατοχυρωμένο δικαίωμα) που τους ζητά ο νόμος, αλλά πιάνουν το παλιό όριο ηλικίας από 19/8/2015 μέχρι 31/12/2021 και θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα όρια ηλικίας (είναι η πλειονότητα των μισθωτών).
3. Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά, οι οποίοι δεν έχουν μεταβατικό καθεστώς και πλέον η έξοδος στη σύνταξη είναι μετά το 62ο έτος.
4. Ασφαλισμένοι στα βαρέα (πριν και μετά το 1993) για τους οποίους μπορεί να μην έχουν αλλάξει τα όρια ηλικίας, αλλά έχει καταργηθεί η προσαύξηση των βαρέων ενσήμων κατά τον υπολογισμό της σύνταξης. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι με «υπερ-βαρέα» (π.χ. ορυχεία ΔΕΗ).
5. Ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα Ταμεία (διαδοχική) με τελευταίο φορέα το ΙΚΑ.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις