ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

O «χρυσός οδηγός» για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

O «χρυσός οδηγός» για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Δώρα Μιχαήλ

Το taxis άνοιξε το μεσημέρι της Πέμπτης για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα το βιβλίο με αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις, για τη διευκόλυνση των πολιτών.
Οι αλλαγές που έγιναν στο νέο έντυπο Ε1 δεν είναι πολλές, ωστόσο έχουν εισαχθεί νέοι κωδικοί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Όσον αφορά την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει παράταση.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει άλλωστε ήδη μιλήσει για το ενδεχόμενο προθεσμίας έως τις 15 Ιουλίου. Κάτι τέτοιο βέβαια θα πρέπει να νομοθετηθεί.
Εφόσον η προθεσμία παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως την 30η Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Αναφορικά με το τι θα πληρώσουμε, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φέρνουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 32.000 ευρώ.
Αντίθετα, μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα δουν μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 8.636 έως και 27.000 ευρώ, αλλά και όσοι δηλώνουν πάνω από 43.000 ευρώ το χρόνο.
«Χαμένοι» από τις αλλαγές βγαίνουν επίσης και οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια καθαρά κέρδη άνω των 32.000 ευρώ.
Στις αλλαγές περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:
Στο τέλος του Ε1 θα αναγράφονται ξεχωριστά δύο λογαριασμοί ΙΒΑΝ, ένας για κάθε μέλος της κοινής δήλωσης και όχι μόνον του άμεσα υπόχρεου. Η ΑΑΔΕ προτρέπει να το συμπληρώνουν όλοι, ακόμα και όσοι δεν έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό, με σκοπό να μπορεί στο μέλλον η εφορία να τους πιστώνει τυχόν άλλες επιστροφές.
Πριν υποβάλουν Ε3, όσοι επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα αλλάξει από το 2008 τον παλαιό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητος (ΚΑΔ) θα καλούνται να βρουν και να επιλέξουν τον νέο, μέσω οδηγιών της εφαρμογής, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.
Για τους αγρότες μπήκαν νέοι κωδικοί (037-038). Για τους κατ’επάγγελμα αγρότες θα είναι προσυμπληρωμένοι, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης θα ξεχωρίζουν όσοι είχαν δραστηριότητα σε μικρά χωριά και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ αντί στον ΟΑΕΕ, για να διατηρήσουν την έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ.
Προστέθηκε κωδικός (320) εάν ο ένας σύζυγος έχει διαφορετική φορολογική κατοικία από τον άλλον (στο εξωτερικό αντί στην Ελλάδα) ώστε να εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για καθέναν τους.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις