ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εφορία: Πώς μπορείτε να πληρώσετε τις οφειλές σε 12 άτοκες δόσεις

Εφορία: Πώς μπορείτε να πληρώσετε τις οφειλές σε 12 άτοκες δόσεις

Δώρα Μιχαήλ

Αντιμέτωποι με μια ανελέητη φοροκαταιγίδα 10,68 δισ. ευρώ θα βρεθούν οι φορολογούμενοι από σήμερα, Δευτέρα (31/07/2017), καθώς λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα, με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εκπνέει σήμερα η προθεσμία του ΦΠΑ του β’ τριμήνου του έτους.
Φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς είναι οι υποχρεώσεις που «γονατίζουν» τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» μεγάλη μερίδα πολιτών αναζητεί τρόπο να παρατείνει τις προθεσμίες καταβολής των συσσωρευμένων χαρατσιών.
Οι διαθέσιμες επιλογές για να πάρουν μία μικρή «ανάσα» οι φορολογούμενοι είναι δύο: Είτε να επιστρατεύσουν την πιστωτική τους κάρτα, είτε να καταφύγουν στην πάγια ρύθμιση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η χρήση πιστωτικών καρτών για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς οι δόσεις μέσω της πιστωτικής κάρτας μπορεί να φθάσουν τις 12 και είναι άτοκες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις μέσω της πιστωτικής κάρτας είναι ο κάτοχός της να διαθέτει επαρκές πιστωτικό όριο.
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν διαθέτει πιστωτική ή το όριο της πιστωτικής δεν είναι επαρκές, τότε η πάγια ρύθμιση σε 12μήνες δόσεις είναι μονόδρομος για τον μερισμό των φορολογικών βαρών.
Η μία δυνατότητα του φορολογούμενου είναι να βασιστεί στη ρύθμιση του νόμου 4152/2013, για την οποία οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, προϋπόθεση για ένταξη σε αυτήν είναι τουλάχιστον ένα μέρος της φορολογικής υποχρέωσης να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, ενώ προβλέπεται επιβάρυνση με ετήσιο τόκο ύψους 5%.
Η άλλη δυνατότητα είναι να αξιοποιήσει τη ρύθμιση του νόμου 4174/2013, για την οποία ωστόσο οι αιτήσεις γίνονται μόνο στις Εφορίες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ρυθμιστούν τόσο ληξιπρόθεσμες, όσο και μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις, όμως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει στη ΔΟΥ αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, από τα οποία θα προκύπτει η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους χωρίς ρύθμιση, αλλά και η δυνατότητά του να είναι συνεπής στη ρύθμιση.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις