ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Άρθρο του Ιστορικού Άριελ Λεκαδίτη: Οι Έλληνες Εβραίοι στο Έπος του 40

Άρθρο του Ιστορικού Άριελ Λεκαδίτη: Οι Έλληνες Εβραίοι στο Έπος του 40
Newsroom

Newsroom

Άλλη μια επέτειος της 28ης Οκτωβρίου έρχεται για να μας θυμίσει την ηρωική απάντηση των προγόνων μας στο φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσσολίνι. Όλοι σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Αυτή τη φορά θα προσπαθήσω να αποτυπώσω το ρόλο των Εβραίων της Ελλάδος εκείνες τις μέρες.
Οι Εβραίοι της Ελλάδος ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Λαού πήραν μέρος στο έπος του 1940.Χωρίς κανέναν δισταγμό και σαν γνήσιοι και αυθεντικοί άνθρωποι, και τηρώντας τον Ιουδαϊκό Νόμο, ο οποίος λέει ότι κάθε Εβραίος που ζει σε μια χώρα που τον φιλοξενεί είναι υποχρεωμένος να τηρεί τους νόμους της χώρας αυτής και να συντάσσετε με τη χώρα αυτή.
Έτσι λοιπόν και χωρίς κανέναν δισταγμό οι Εβραίοι της Ελλάδος ξεκινούν για το μέτωπο. Στον πόλεμο του 1940 71 Εβραίοι από το Βόλο κλήθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Ένας εκ των οποίων ήταν ο Άνσελμος Μουρτζούκος, ο οποίος πέθανε στης 13/12/1940 ύστερα από θραύσμα βλήματος που είχε δεχθεί στο κεφάλι. Ο Άνσελμος Μουρτζούκος πέθανε καθώς ήταν με τη μονάδα του σε επιχείρηση κατάληψης του υψώματος 1900.
Όπως είναι άλλωστε γνωστό ένας σημαντικός παράγοντας θανάτων εκτός από τις σφαίρες και τα βλήματα των Ιταλών ήταν και τα κρυοπαγήματα. Ο Αβραάμ Κοέν του Γεουντά από το Βόλο πέθανε ήταν θύμα της άνωθεν αιτίας. Επίσης πολλοί Εβραίοι από το Βόλο τραυματίστηκαν σε μάχες του Αλβανικού μετώπου. Βέβαια το πρώτο θύμα από τους Έλληνες αξιωματικούς όπου έπεσε υπέρ πατρίδος ήταν ο Μαρδοχαίος Φριζής, από τη Χαλκίδα, Συνταγματάρχης στο βαθμό και Εβραίος στο θρήσκευμα. Ο Συνταγματάρχης Φριζής υπήρξε ένας παραδοσιακός Εβραίος και άριστος πολεμιστής.
Παρόλο που δεν ήταν Χριστιανός, για να εμψυχώσει τους Έλληνες φαντάρους σε κάθε επίθεση φώναζε: ‘Ο Θεός και η Παναγία μαζί μας’‘Ο Συνταγματάρχης Φριζής υπήρξε ήρωας της Μικρασιατικής εκστρατείας. Από τους 77.000 Εβραίους που είχε η Ελλάδα υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό 12898 Εβραίοι εκ των οποίων 343 ήταν αξιωματικοί. Σκοτώθηκαν 513 και τραυματίστηκαν 3.743.
Θα μπορούσα να επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειές για περισσότερους Εβραίους αλλά σκοπός μας δεν είναι αυτός. Σκοπός είναι να αντιληφθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων, οι οποίοι διακατέχονται από υψηλά ποσοστά αντισημιτισμού πως ο Εβραίος της Ελλάδος έκανε το καθήκον όποτε του ζητήθηκε.
Ναζιστικές φωνές όπως της Χρυσής Αυγής και διαφόρων γνωστών αντισημιτών όπως ο Πλεύρης και οι όμοιοι του θα πρέπει να απομονωθούν από την Ελληνική κοινωνία διότι είναι ξένο σώμα. Το άρθρο αυτό το αφιερώνω στον εγγόνο του Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζη, πρώην Ραβίνο Θεσσαλονίκης Μορντεχάι Φριζή, αδερφικό φίλο και γνήσιο άνθρωπο και αγνό πατριώτη, ο οποίος αγαπά την Ελλάδα παρόλο λάσπη που έχει δεχτεί από Έλληνες ομοθρήσκους του και Έλληνες συμπολίτες μας

Αριέλ Λεκαδίτης
Ιστορικός

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις